Jezelf acht minuten voor de gek houden

Drie maanden geleden schreef ik op deze pagina een stukje over een revolutionair fitnessapparaat: de ROM-machine. Acht minuten trainen op dit wonderapparaat zou even effectief zijn als anderhalf uur fitnessen in een doorsnee sportschool. Ideaal dus voor wie én niet van sport houdt én geen tijd heeft, maar toch in vorm wil zijn.

Trainer Hans Mars voorspelde mij dan ook een mooie toekomst: al na twee maanden drie keer per week trainen zou ik resultaat zien, ik zou er gespierder uitzien en bovendien fluitend mijn boodschappentassen naar drie hoog tillen. Het resultaat zou ook meetbaar zijn: mijn spier- en botmassa zouden toenemen en mijn gewicht zou waarschijnlijk iets afnemen. Ik heb beloofd u op de hoogte te houden.

Welnu, voordat ik begon met trainen deden we, met behulp van een apparaat dat elektronische impulsen door het lichaam stuurt, een nulmeting. Dit was de situatie voor: gewicht 57,7 kilo, spiermassa 9,1 kilo, botmassa 3,20 kilo. En dit is de situatie nu: gewicht 58,2 kilo, spiermassa 9,1 kilo, botmassa 3,20 kilo.

Het enige dat is toegenomen is dus mijn gewicht (terwijl ik wel al vrij snel, op aanraden van mijn weegschaal, was gestopt met het eten van „extra tussendoortjes uit de gezonde sector” zoals Mars mij had geadviseerd

Toch beoordeelt Mars mijn trainingsresultaten met „een dikke plus”. Hij heeft ook nieuwe informatie voor me. Twee maanden geleden was mijn lichaam nog erg „uit balans” geweest, zo maakt hij op uit de cijfertjes op het formulier van de nulmeting. Nu is mijn lichaam „veel meer in evenwicht” gekomen. „Als je lichaam bezig is met uitbalanceren, dan heeft het natuurlijk niet veel energie over voor vetverbranding en het aanmaken van spieren.”

„Bovendien”, zegt Mars, „als je puur naar de cijfertjes gaat kijken word je gek”. En: „Wij zijn natuurlijk geen afslankfabriek of spiermassabureau. Het gaat ons erom dat je je fitter gaat voelen”.

Nou, mij ziet hij niet meer. Mezelf acht minuten voor de gek houden kan ik thuis ook. Gratis.

    • Monique Snoeijen