Jaspiepers

Bij jou thuis kookt vast je vader of je moeder. Maar jij kunt het ook. Met behulp van Menno. Deze week laat hij zien hoe je aardappels poft.

Jaspiepers foto Menno Steketee Steketee, Menno

Aardappelen zijn eigenlijk niet van hier. Ze zijn uit Amerika komen overwaaien. Ze zeggen dat de Engelse ontdekkingsreiziger Sir Walter Raleigh hele aardappelplanten naar Europa heeft meegenomen. Dat was wel vierhonderd jaar geleden. Hij meerde toen zijn zeilschip af bij zijn kasteel in Ierland en hij gaf ze aan de kasteelkok. Dit is lekker, zei de ontdekkingsreiziger, maak er wat van.

De kasteelkok dacht dat zijn baas de besjes bedoelde die aan de planten hingen. Hij deed er een paar in zijn mond, en spoog ze onmiddellijk uit. Bitter en zuur. Bah!

Mijn heer is in het verre Amerika helemaal gek geworden, dacht de kok. Zijn baas had ook al bladeren meegenomen van een andere plant, schoot de kok toen te binnen. Daarvan had Raleigh gezegd dat je die in de brand moest steken en dan de rook inademen. Dat heette tabak en tabaksrook was lekker had hij gezegd. Dat deden ze in Amerika ook.

De kok gaf de aardappelplanten aan de tuinman en zei dat hij ze maar moest verbranden. De tuinman legde de hele planten op het rokende tuinafval.

Toen de kok een uurtje later langs de as van het vuur liep, kringelde een heerlijke geur zijn neus in. Met de punt van zijn laars schopte hij de as opzij. Daar lagen de knollen die onderaan de aardappelplanten hadden gehangen. Dus dát had Raleigh bedoeld! Hij was helemaal niet gek. En zo kon de kok zijn baas de eerste gepofte aardappelen van Europa opdienen.

In Ierland kun je in veel snackbarretjes nog altijd heerlijk gepofte aardappelen kopen. Zo’n aardappel heet een jacket potato. Dat betekent ‘een aardappel met een jas aan’, een ‘jaspieper’ dus.

De Ieren vullen ze met mayonaise, of met gebakken bonen of zelfs met tonijnsalade. Wij vullen ze met geraspte kaas en met zure room met bieslook.

Dit heb je nodig voor jouw jaspiepers:

Grote ongeschilde aardappels

Aluminiumfolie

Zout

Peper

Knoflookteentjes

Olijfolie

Geraspte kaas

Zure room

Bieslook

Zet de oven op 180 graden. Leg de aardappels op een vierkant stuk zilverpapier en bestrooi ze met zout en peper. Snij de knoflooktenen in vieren en leg op iedere aardappel een paar stukjes. Schenk wat olijfolie op de aardappel, vouw het folie dan dicht en prik met een vork wat gaten in de aardappel, door het folie heen. Leg de foliepakketjes op een rooster in de oven en laat een uur poffen.

Doe voor de vulling wat zure room in een kommetje en snij er de bieslook doorheen. Je kunt ook er ook nog wat zout en peper opdoen.

Haal de aardappels uit de oven en snij ze doormidden. Doe de vulling er in en proef dat die Raleigh helemaal niet gek was.

    • Menno Steketee