Japanse internetondernemer 2,5 jaar de cel in

Takafumi Horie, rechts, gaat met zijn advocaten het gebouw binnen waar hij zal worden veroordeeld. Het is uitzonderlijk dat er in Japan een ondernemer gestraft wordt. Foto AP Followed by his lawyers, Takafumi Horie, right, founder of Internet services company Livedoor Co., enters the Tokyo District Court in Tokyo Friday, March 16, 2007. The Tokyo District Court sentenced Horie, 34, to two years and six months in jail in a case that has come to symbolize the challenges Japan faces in policing rising startups. (AP Photo/Kyodo News, Kenichi Murakami) **Japan Out, No Sales, Credit Mandatory** Associated Press

Takafumi Horie, de omstreden Japanse internetondernemer, is vanochtend tot 2,5 jaar cel veroordeeld. De voormalige directeur van Livedoor zou opdracht hebben gegeven om de waarde van de aandelen van het moederbedrijf op te drijven. Dit werd gedaan door de aandelen via een investeringsfonds aan een dochterbedrijf te verkopen.

Het is uitzonderlijk dat er in Japan celstraffen worden gegeven voor witteboordencriminaliteit, maar Horie is dan ook een uitzonderlijke persoon. Nadat hij zijn studie aan de prestigieuze Universiteit van Tokio had opgegeven, wist hij als twintiger binnen korte tijd een internetimperium uit de grond te stampen met een marktwaarde van 6 miljard dollar.

Hij viel extra op doordat hij zich verzette tegen de mores van het Japanse bedrijfsleven. Interviews gaf hij in een T-shirt, een stropdas deed hij pas voor het eerst om in de rechtszaal. In tegenstelling tot zijn oude en grauwe collega’s is hij een ware beroemdheid, die rijdt in een Ferrari en woont in het duurste luxeappartement van Tokio.

Hij deed ook van zich spreken door vijandige overnames, een fenomeen dat tot voor kort als on-Japans beschouwd werd. Zijn succes en levensstijl deed een hele generatie van jongeren die een afkeer hebben van hun salaryman-vaders opveren. Velen zagen hem als hun held en Livedoor had op een gegeven moment meer dan 200.000, veelal particuliere aandeelhouders. De beurs van Tokio werd dan ook verlamd door de hausse aan verkooporders toen er boekhoudonregelmatigheden naar buiten kwamen. Ook de voormalige Japanse premier Koizumi probeerde de populariteit van Horie af te laten stralen op zijn partij door hem in te zetten bij de laatste parlementsverkiezingen.