in de marge

Boven de Handy Grip, onder de Baby Boa. zo draai je gemakkelijk deksels open blikopener dekselopener hulpmiddel voor ouderen en gehandicapten, mensen met weinig kracht Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Je wordt ouder of je bent vrouw, en dan komt hoe dan ook het moment: je kan een deksel niet van een pot afdraaien. Man, buurman, in ieder geval jongeman in de kracht van zijn leven biedt uitkomst. Maar wil je dat?

Als heel oude jongere ooit een mooi moment beleefd tijdens wildkamperen. Laat in de avond kwam een jong stelletje de rust van de eenzaamheid in het bos verstoren. En later op de avond een mooi moment verzorgen in de persoon van de jongeman die hulp kwam vragen bij het openen van een pot met voedzame inhoud. Eén draai en klaar, kleine glimlach en jaren jonger.

Wie niet sterk meer is, kan proberen slim te zijn en aan de slag gaan met een muntstuk, of een aanstekervlammetje onder de dekselrand houden. En dan zijn er de metalen V- en O-vormige klemmen van Blokker die je over een deksel schuift.

Nieuw aan het hulpstukkenfirmament is de Baby Boa Constrictor, een soort moersleutel met een rubberband. De Baby Boa (8 euro) is een fraai gevormde, half open handgreep waar doorheen een rubberband loopt. Je doet de band om deksel of buis- dan wel kraanverbinding en stopt hem weer in de handgreep en draait. Je krijgt er vrijwel alles mee los of open.

Een wel zeer eenvoudige variant op de Baby Boa, de Handy Grip, ligt bij Blokker voor 1 euro. De Handy Grip (HG) heeft een gesloten handvat en een borg die met de duim te bedienen is. Het rubber van de HG stinkt en glijdt weg waar de Baby Boa blijft zitten. Voorzichtigheid is overigens geboden bij de Boa. Zijn wurgkracht is zo groot dat het verleidelijk is om een vastgeroeste cv-knop los te draaien. Onder het roepen van: „De Boa krijgt alles los wat vast zit”, kwam de cv-knop ook los en wel in drie stukken.

Hans Moll

Importeur Boa is Lintner www.lintner.nl

    • Hans Moll