Het meisje met het hondje

Wekelijks kiest een fotograaf in het Cultureel Supplement zijn of haar favoriete foto. Deze week de kiek van Hellen van Meene (1972) uit Heiloo.

Meisje op schommel, ongeveer jaren zestig. De Kiek van Hellen van Meene Titel en maker onbekend

‘Ik vind dit een geweldig grappige foto. Dit meisje is niet echt mooi, ze kijkt een beetje afwezig en heeft ook nog eens een ouderwetse jurk aan. Echt prachtig. Het zou een foto van Diane Arbus kunnen zijn, terwijl ik dit kiekje heb gevonden op een vlooienmarkt in New York.

„Ik verzamel altijd fotootjes. Als er ergens iets te koop ligt, moet ik altijd even kijken. Deze zat in een envelopje, samen met een aantal andere foto’s waar dit meisje ook op staat. Ik vermoed dat ze in de jaren zestig zijn gemaakt. Die andere foto’s zijn ook grappig. Daar zie je hetzelfde meisje met haar vader en haar hondje, haar moeder en het hondje en op de laatste foto staat het hele gezin erop maar had het hondje geen zin meer.

„Deze vondst beschouw ik echt als een gelukje. Er zijn ontzettend veel amateurfoto’s die helemaal niet opvallen. Maar soms is er ineens een beeld waarbij je het gevoel hebt dat je door iemands verleden heen kijkt.

„Ik vraag me af: iemand wil een foto van dit meisje in haar nieuwe jurk maken. Het gaat dus om haar. Waarom fotografeert die persoon haar dan zo? Het is te ver af, er is te veel lucht, te veel grond, het beeld is een beetje onscherp, bijna achteloos genomen. Het is duidelijk gemaakt door een amateur. Maar als je er met een kunstenaarsoog naar kijkt, zou het eigenlijk ook zo in het museum kunnen hangen. Het is namelijk niet zo maar een kiekje want het intrigeert, het roept emoties op zonder dat je weet wie dit meisje is of wat haar situatie is.

„Ik ga deze zomer met mijn gezin met een camper door de Verenigde Staten trekken. Als het me lukt om dit soort foto’s maken, zou ik echt dolgelukkig zijn. Ik ben altijd op zoek naar intrigerende koppies. Ik zou dit meisje, als ik haar was tegengekomen, ook zeker hebben gevraagd om voor mij te poseren. Maar ik zou haar wel anders hebben gefotografeerd. Van dichtbij en misschien eigenlijk wel van achteren. Want het kan best dat die jurk van haar omhoog zit tot aan haar onderbroek.”

    • Rosan Hollak