Heel licht en fel ledlicht

Iedereen die met een zaklantaarn het donker te lijf wil gaan, zoekt het felste licht. Vele zaklampen kunnen de nacht openrijten. De nieuwe naam in duisternisbestrijding is Fenix.

Surefire 6P (l) en Fenix L1D (r) en ‘standaardzaklamp’ Maglite (m). Foto Jaime Halegua

Licht heeft vele vrienden en de meeste daarvan zijn geschift. Dat is de voornaamste indruk die blijft hangen na een bezoek aan enkele fora op internet waarop over zaklantaarns wordt gesproken. Jongens zijn het natuurlijk, flashaholics, die daar elkaar de loef af steken met lumen, candlepower, pulse width modulation (PWM) en de nieuwste ledjes. En de jongens zijn enthousiast omdat, zoals iemand het uitdrukt ‘There is a new led on the block’, en de nieuwe led heet cree. En: „Iedereen krijgt cree-fever”.

Cree leds zitten onder meer in de lampen van het Chinese bedrijf Fenix. Een Amerikaanse politieman op zoek naar een kleine, helder schijnende en stevige zaklamp schrijft over de Fenix L2T „Ik ben nog nooit deze kwaliteit voor deze prijs tegengekomen [...] Met de power die erin zit kan je iemand verblinden.” Hij zal dan ook zijn bureauchef vragen de lamp in te kopen.

Die verblindingskwaliteit wordt ook geroemd op het Candlepower-forum. Op dit gebied is al sinds 1987 de Surefire 6P (circa 60 euro) toonaangevend. Een onverwoestbare zaklamp die werkt op twee 123-lithiumbatterijen. De lamp laat volgens de fabrikant 60 minuten lang 65 lumen schijnen. Verblinding wordt teweeggebracht bij een schijnsel van rond de 40 lumen. Het paradepaardje van Fenix in Nederland is de L2D-CE (60 euro). Die biedt volgens de fabrikant circa 2 uur 135 lumen en werkt bovendien op twee gewone AA-batterijen.

Een eerste vereiste van een zaklantaarn is niet per se iemand verblinden. Je wilt er ook en vooral iets mee vinden, hetzij bij uitval van de elektriciteit de stoppenkast, of bij donkere nacht een pad. In het donker van de bergruimte kan niet anders worden gezegd dan dat zelfs het zwakke broertje van de Fenix L2D-CE, de L1D (58 euro 90 lumen 1,5 uur), de Surefire 6P in de schaduw stelt. Op de late avond dringt het Fenix-licht verder in de bosjes voor de deur dan de Surefire. Opgemerkt moet worden dat in de Surefire gewone lithium-123A-batterijen zaten en geen batterijen van Surefire zelf.

De Fenix kan volgens Fenix-importeur Frans Wiersma betrekkelijk goedkoop op de markt worden gebracht, omdat het product volledig in China gemaakt wordt, „dus zonder dure westerse overhead”. Het enige probleem, aangeroerd door de Amerikaanse politieman, is dat de lamp niet kan worden gebruikt als secondary impact weapon om iemand mee knock out te slaan. Al met al is de Fenix-lamp, zoals een van de flashaholics schrijft, een superb little pocketlight.

Voor meer informatie: www.fenix.nl

    • Hans Moll