Gratis tanken voor Shell-baas

Het is eenzaam aan de top, maar elke topman is ook een gewone werknemer. Neem de bestuurders van energiereus Royal Dutch Shell. Zij krijgen niet alleen miljoenenbeloningen, maar ook korting aan de pomp. Elke bestuurder heeft recht op 475 euro personeelskorting per jaar, zo blijk uit het lijstje met secundaire arbeidsvoorwaarden die staan vermeld in de arbeidsovereenkomsten die Shell ter inzage heeft gelegd bij de Amerikaanse beurscommissie, de SEC.

Andere arbeidsvoorwaarden zijn de beveiliging van de woonhuizen van bestuurders op kosten van Shell (indien nodig), het gebruik van bedrijfsvliegtuigen voor korte, middellange en intercontinentale vluchten en, voor president-directeur Jeroen van der Veer, een auto met chauffeur.

De korting aan de pomp is een vaste regeling voor alle Shell-werknemers, zegt een woordvoerder. De regeling is gebaseerd op de fiscale vrijstelling voor producten van het eigen bedrijf.

En de vliegtuigen? Daarover geeft Shell, uit veiligheidsoverwegingen, geen informatie.

Van der Veer verdiende vorig jaar een vast salaris van 1,625 miljoen euro plus een bonus van 2,04 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag dat Shell afgelopen week publiceerde. Per 1 juli 2006 is zijn salaris met ruim 9 procent verhoogd tot 1,7 miljoen euro.

    • Menno Tamminga