Deze winter was warmste sinds 1880

De afgelopen winter op het noordelijke halfrond was de warmste sinds de metingen 126 jaar geleden begonnen. Dat zegt de Amerikaanse meteorologisch dienst NOAA. De warme winter wordt deels veroorzaakt door het El Niño-fenomeen.

De temperaturen van het land- en zeeoppervlak kwamen van december tot en met februari 0,72 graden Celcius boven het gemiddelde uit. De recordtemperaturen van januari maakten dat de gemiddelde temperatuur tijdens de hele winter flink hoger uitviel.

Volgens de wetenschappers heeft het ongewoon warme winterweer voor een deel te maken met een El Niño, een periodieke opwarming van de gewoonlijk koude zeestroom voor de Peruaanse kust. Eens in de twee tot zeven jaar zorgt El Niño ervoor dat de oceaan voor Peru plotseling enkele graden warmer wordt. Dat heeft wereldwijd invloed op het weer. Afgelopen januari is dit fenomeen bijzonder sterk geweest.

Een andere oorzaak voor de extreem warme winter van 2006-2007 is de trend op de lange termijn naar warmere temperaturen. De op één na warmste winter werd in 2004 gemeten. De winter van 1998 staat op de derde plaats. De tien warmste gemeten jaren kwamen allemaal na 1995.

Volgens de gegevens van NOAA steeg de gemiddelde temperatuur wereldwijd sinds 1906 met 0,06 graden per decennium. Voor de temperatuur boven zee alleen was de afgelopen winter geen record, dat was de winter van 1997 en 1998, waarin er een sterke El Niño was. De gemiddelde temperatuur boven land en zee samen lag tijdens de afgelopen winter krap 0,1 graad lager dan de zeetemperatuur toen.

NOAA legt geen direct verband tussen het broeikaseffect en de warme winter. „We zeggen niet dat deze winter het bewijs is van de invloed van broeikasgassen op het klimaat”, zei Jay Lawrimore van NOAA’s Nationale Klimatologische Informatiecentrum.

Hij wees er wel op dat het onderzoek van NOAA deel uitmaakt van klimaatorganisatie IPCC, die vorige maand een rapport uitbracht met de conclusie dat de opwarming van de aarde „zeer waarschijnlijk” door de mens wordt veroorzaakt. „Als onderdeel daarvan weten we dat [..] de warmere trend voor een deel wordt veroorzaakt door stijging van de uitstoot van broeikasgassen”.

De metingen van NOAA gaan terug tot het jaar 1880. Het aantal meetpunten werd tijdens de twintigste eeuw verder uitgebreid, waardoor de nieuwe metingen nauwkeuriger zijn. (Reuters, BBC)

Het volledige rapport: www.noaa.gov