Dansgroepen: ‘profijtbeginsel is catastrofaal’

De directies van de grote dansgezelschappen Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater hebben bij minister Plasterk (OCW) geprotesteerd tegen het ‘profijtbeginsel cultuur’.

Volgens de gezelschappen zou de eventuele invoering van het profijtbeginsel, waarbij toegangskaartjes voor voorstellingen duurder worden, „catastrofale gevolgen” hebben voor de toekomst van de danskunst in Nederland. Beide groepen brengen „al jaren” 25 procent eigen inkomsten binnen, 10 procent meer dan de wettelijke norm, aldus hun brief van 12 maart. De entreeprijzen stegen de afgelopen jaren al met zo’n 4 procent per jaar, en er werd bezuinigd om de kosten terug te brengen. Nog duurdere kaartjes zou leiden tot een verdere „versmalling van de publieksbasis”, en nieuwe bezuinigingen zouden leiden tot „minder dansers, minder producties, minder decors en kostuums”.

Jet de Ranitz, zakelijk directeur van het Nederlands Dans Theater zegt: „De korting die we bij de vorige Cultuurnota opgelegd kregen, betekende het einde van Nederlands Dans Theater 3, het gezelschap van oudere dansers. Van acht producties per seizoen zijn we naar zes gegaan. In plaats van honderd keer treden we nu zeventig keer in het buitenland op. De vraag is: welke targets wil de minister dat wij halen? Als onze voorstellingen nog duurder worden krijg ik ze minder goed verkocht. Moeten we minder producties maken, dansers ontslaan? De minister moet hierin keuzes maken als hij het profijtbeginsel inderdaad op de podiumkunsten wil afwentelen.”

Willem Wijnbergen, zakelijk directeur van Het Nationale Ballet: „Wij zijn de afgelopen vijf jaar in totaal vijf ton aan subsidie kwijtgeraakt, door kortingen van het Rijk en de gemeente Amsterdam. Elk dubbeltje wordt hier omgekeerd. Dit plan duwt ons kopje onder. Het Nationale Ballet wordt gesponsord door enkele tientallen bedrijven, maar die leggen zich het liefst voor kortere tijd vast, of voor de duur van één project. Daarmee creëer je geen structurele financiële zekerheid. ”

Overigens presenteerde Het Nationale Ballet gisteren ook het programma voor komend seizoen. De 75ste verjaardag van huischoreograaf Hans van Manen wordt in september gevierd met een groots opgezet Hans van Manen Festival. Twintig van zijn bekendste balletten zullen worden uitgevoerd, door Het Nationale Ballet en door buitenlandse gezelschappen.

‘Profijtbeginsel’: pagina 21