Boos om ‘vlindertrip’

16 probleemjongeren bestuderen in Marokko natuur en milieu.

Geert Wilders (PVV) wil dergelijke reizen niet meer.

Vlinders vangen en bestuderen in Marokko. Dat is een van de reisdoelen van zestien Nederlands-Marokkaanse probleemjongeren uit Rotterdam die vrijdag op het vliegtuig naar Marokko zijn gestapt voor een twee weken durende studiereis voor een beter begrip van de natuur en het milieu.

De organisatie van de ‘vlindertrip’ is in handen van het Rotterdams Milieucentrum (RMC). De kosten, die worden geschat op 30.000 euro, komen voor rekening van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, de gemeente Rotterdam en voor een klein deel van de jongeren zelf. Fractieleider Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft vandaag Kamervragen gesteld naar aanleiding van de reis naar Nabor, in het noordoosten van Marokko. Zijn partij eist dat „dergelijke wanstaltige reizen nooit meer zullen plaatsvinden” met overheidsgeld.

Een aantal van de geselecteerde hangjongeren, afkomstig uit de Afrikaanderwijk en Bloemhof, is voor lichte vergrijpen eerder in aanraking zijn geweest met justitie. De jongeren moeten bij terugkeer op hun school vertellen over hun ervaringen tijdens de Marokkaanse ‘vlinderjacht’. Ook worden er een rap en een videofilm gemaakt, die eind mei te zien zijn tijdens een cultureel festival. De kosten van dit thuisproject bedragen ruim 20.000 euro.