België wil overleg met Nederland over mobiliteitsheffing

Rotterdam. Nederland en België moeten samenwerken bij een wegenvignet voor het vrachtverkeer, vindt de Vlaamse minister van Mobiliteit, Kathleen van Brempt. Ze pleit ook voor overleg met Nederland over een heffing op personenvervoer. België wacht met de invoering van een wegenvignet voor personenauto`s tot de EU zich daarover heeft gebogen. De ophef die begin dit jaar in Nederland ontstond na het bekend worden van Belgische plannen voor een wegenvignet heeft Van Brempt verbaasd. ”We hadden afgesproken met de drie gewesten in België dat we het wegenvignet op 1 januari 2008 in zouden invoeren. Maar alleen als we het systeem sluitend zouden krijgen en er overeenstemming zou zijn met Europa.” Het plan werd te vroeg openbaar en mede door negatieve publiciteit in Nederland heeft België de invoering van het vignet in elk geval uitgesteld tot 1 januari 2009. Premier Balkenende en de Vlaamse minister-president Leterme bespreken het onderwerp eind maart.

    • Guus Peters