AZ naar kwartfinales UEFA-Cuptoernooi

Voetbalclub AZ heeft gisteren de kwartfinales bereikt van het UEFA-Cuptoernooi. De ploeg uit Alkmaar won op eigen veld met 2-0 van Newcastle United en poetste daarmee de 4-2 nederlaag weg uit de heenwedstrijd op St. James’ Park.

Trainer Louis van Gaal kon naast de al langer geblesseerde Simon Cziommer, Stijn Schaars, David Mendes da Silva, Rogier Molhoek, Joey Didulica en Khalid Sinouh ook geen beroep doen op Barry Opdam. De verdediger bleek niet voldoende hersteld van een hamstringblessure en werd vervangen door Ryan Donk. Nourdin Boukhari werd gepasseerd ten faveure van Danny Koevermans.

AZ, dat nog nooit een Europese thuiswedstrijd verloor, begon sterk en kreeg na bijna een kwartier de eerste kans. Doelman Shay Given keerde de inzet van Julien Jenner maar had even later geen antwoord op een intikker van Shota Arveladze, na weifelend ingrijpen van de verdedigers van Newcastle United. De Georgische spits werd vanaf de rechterkant bediend door Koevermans die even later werd geveld door een elleboogstoot van Steven Taylor. De Franse scheidsrechter Bertrand Layec ontging het incident.

Newcastle United kon slechts via uitvallen dicht bij het doel van AZ komen, maar gevaar van met name aanvaller Obafemi Martins, die in de heenwedstrijd twee keer scoorde, bleef uit. Ook AZ kreeg in het vervolg geen doelkansen, maar de verdedigers van Newcastle United werden enkele keren tot stevig ingrijpen gedwongen bij aanvallen over de flanken van de ploeg uit Alkmaar.

In de tweede helft ging AZ vanaf het eerste fluitsignaal op zoek naar de benodigde tweede treffer, waardoor beide ploegen meer speelruimte kregen. Koevermans kreeg meteen na rust een schietkans, waarna Moussa Dembélé in de rebound over de lat mikte. Aan de andere kant besloot Kieron Dyer een snelle uitval van Newcastle United met een schot dat het doel van Boy Waterman rakelings miste. Bijna een kwartier na rust verdubbelde Koevermans de marge van AZ. De spits kopte raak uit een corner van Maarten Martens.

De ploeg van Glenn Roeder trachtte in het vervolg van de tweede helft meer op de speelhelft van AZ te spelen, maar de beste kansen bleven voor de thuisploeg. Eerst bracht Given redding bij een schot van Jenner, daarna werden inzetten van Koevermans en Dembélé van de doellijn gehaald. In een tumultueuze slotfase moest doelman Waterman enkele keren ingrijpen, floot Layec voor een overtreding bij de grootste kans van Newcastle United en schoot Arveladze op de lat. Met zelfs de deels geblesseerde invaller Opdam in de ploeg wist AZ enkele corners te overleven en bereikte de ploeg de kwartfinales.

Kijk voor alle uitslagen op: www.uefa.com