‘Annunciatie’ van Da Vinci voor het eerst naar Tokio

‘Annunciatie’ van Da Vinci voor het eerst naar Tokio TOKIO, 16 maart. Gehandschoende medewerkers van een transportbedrijf hangen voorzichtig het schilderij ‘De annunciatie’ van Leonardo da Vinci aan de muur van het Nationaal Museum in Tokio. Het uitlenen van het 15de-eeuwse meesterwerk was fel omstreden. Slechts driemaal eerder kwam het doek het Uffizi in Florence uit; in de jaren dertig voor exposities in Parijs en Milaan, en om veiligheidsredenen in de Tweede Wereldoorlog. Een Italiaanse senator ketende zich uit protest aan een hek van het museum. Zo’n driehonderd politici en kunstkenners stuurden een protestbrief naar de Italiaanse minister van Cultuur, initiatiefnemer tot de uitlening. Ook de directeur van het Uffizi keerde zich tegen het plan. Volgens de minister was de bruikleen „goed voor Italië”. Het Japanse museum noemt alle angst ongegrond. Het schilderij wordt opgehangen in een „aardbevingbestendige zaal”. Foto AP Workers of a Japanese transportation company place Leonardo da Vinci's "The Annunciation" on a wall at the National Museum in Tokyo, 16 March 2007. The masterpiece and other his works will be exhibited at the museum from 20 March for three months. AFP PHOTO/Toru YAMANAKA AFP