`Amsterdams Historisch Museum verzelfstandigen`

AMSTERDAM, 16 maart. De gemeente Amsterdam wil het Amsterdams Historisch Museum verzelfstandigen. Het college van B en W meent dat het museum efficiënter en zakelijker kan opereren als het op eigen benen staat. ”Externe verzelfstandiging leidt tot meer slagkracht om de toenemende concurrentie het hoofd te kunnen bieden.” Het museum wordt een bedrijf, maar de gemeente zal wel 100 procent van de aandelen houden. Ook de collectie blijft daarmee in handen van de gemeente. Het museum beheert een uitgebreide historische verzameling over de stad Amsterdam, waaronder ook de Nachtwacht van Rembrandt. Het beroemde schilderij hangt weliswaar in het Rijksmuseum, maar valt onder verantwoordelijkheid van het Amsterdams Historisch Museum. Volgens de gemeente behoort het museum tot de topinstellingen in de stad, die met zijn exposities veel bezoekers weet trekken. De gemeente gaat de komende maanden onderzoeken hoe het museum in de vorm van een bedrijf moet worden gegoten. Eerder ging Amsterdam over tot verzelfstandiging van het Stedelijk Museum.