Alles is geoorloofd

‘Alles is geoorloofd.” Ten eerste is het niet waar. Zo is het bijvoorbeeld niet geoorloofd je vrouw te slaan. Evenmin is het geoorloofd je ex-vrouw te slaan. Ook is het niet geoorloofd twee van je ex-vrouwen te slaan. Wie beweert dat alles is geoorloofd, is een leugenaar.

„Alles is geoorloofd.” Ten tweede klinkt het nogal ironisch uit de mond van iemand die er nu juist een dagtaak van maakt om op hoge toon spoeddebatten aan te vragen waarin hij schande spreekt van wat er allemaal geoorloofd is in dit land. Marokkanen in de regering van onze belastingcenten! Marokkanen die vlinders vangen in Marokko van onze belastingcenten! Marokkanen in het parlement van onze belastingcenten! En als iemand in een zaaltje van de Universiteit van Amsterdam beweert dat hij een racist is, vraagt hij een spoeddebat aan over deze ongeoorloofde demonisering van onze belastingcenten. Als zo iemand beweert dat alles is geoorloofd, is hij een hypocriete draaikont die met met twee maten meet en volslagen ongeloofwaardig.

„Alles is geoorloofd.” Ten derde is het nogal dom om dat te zeggen. Hij geeft zijn tegenstanders hiermee een machtig wapen in handen. Zij hoeven zich niet eens meer aan de regels te houden in hun strijd tegen hem. Er was een tijd dat bedreigingen hem het werk als Kamerlid onmogelijk maakten. Zijn tegenstanders hoeven maar op het idee gebracht te worden dat alles is geoorloofd of zij kunnen het hem opnieuw onmogelijk maken zich in het openbaar te vertonen. Dat zou niet netjes zijn, maar alles is geoorloofd. Wie beweert dat alles is geoorloofd, is een leeghoofd en graaft zijn eigen graf.

„Alles is geoorloofd.” Het spreekwoord wil dat dit geldt in de oorlog en de liefde. Op enige vorm van liefde heeft niemand hem ooit kunnen betrappen, of het moet zijn voorliefde zijn voor waterstofperoxide en zijn verliefdheid op de camera’s. Wie van liefde geen weet heeft en beweert dat alles is geoorloofd, verraadt zijn oorlogszuchtige intenties. Zo iemand is een hitser die op niets uit is dan haat. Hij kan het krijgen.

Ilja Leonard Pfeijffer

Dichter en romancier

    • Ilja Leonard Pfeijffer