Al-Qaedalid: ik onthoofdde Pearl

Al-Qaedakopstuk Khalid Sheikh Mohammed heeft zaterdag tegenover een Amerikaanse militaire commissie ook opgebiecht dat hij de journalist Daniel Pearl persoonlijk onthoofdde. Woensdag maakte het leger al het verslag openbaar van de zitting waarop Mohammed betrokkenheid bekende bij in totaal 31 beraamde aanslagen, waaronder die van 11 september 2001. Op die lijst was aanslag nummer 3 vervangen door „geredigeerd”. Gisteren werd een versie van het transcript vrijgeven waarin die redigering ongedaan is gemaakt.

Naar nu blijkt wilde het leger eerst Pearls weduwe en familie inlichten, voordat het openheid gaf. Mohammed zegt in zijn getuigenis: „Met mijn gezegende rechterhand sneed ik het hoofd af van de Amerikaanse Jood, Daniel Pearl, in de stad Karachi, Pakistan. Voor zij die graag bevestiging willen; er zijn op het internet foto’s van mij terwijl ik zijn hoofd vasthoud.”

Daniel Pearl (38) was voor de conservatieve zakenkrant The Wall Street Journal de bureauchef in Zuid-Azië, met als standplaats Mumbai. Begin 2002 werd hij ontvoerd terwijl hij in Pakistan onderzoek deed naar de banden tussen Al-Qaeda, de Pakistaanse inlichtingendienst ISI en de Talibaan.

Zijn gijzelnemers verspreidden beelden van hem die de hele wereld over gingen. Ze eisten onder meer een beter behandeling van gevangen Al-Qaeda- en Talibaan-leden. In februari werd een video van zijn onthoofding verspreid. Later bleek dat hij daags na zijn verdwijning was vermoord. Zijn lijk werd in mei 2002 gevonden.

In de woensdagse versie van het transcript repte Mohammed ook over Pearl. Hij zei toen dat Daniel Pearl „in Pakistan op missie was voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad” en contact had met de CIA. Volgens Mohammed wilde Pearl informatie verzamelen over een bezoek aan Israël door de zogenoemde ‘shoe bomber’ Richard Reed. Reed werd eind december 2001 aan boord van een vliegtuig opgepakt toen hij een bom in zijn schoen probeerde te ontsteken.

Ex-collega’s van Pearl noemden die beschuldiging ‘lariekoek’. „Danny was voor alles, en altijd een journalist.”