ABP splitst beheer en bestuur

Pensioenfonds ABP, met ruim 200 miljard euro belegd vermogen het grootste pensioenfonds in Nederland, gaat zichzelf opsplitsen. Het fonds komt tegemoet aan oproepen van het ministerie van Sociale Zaken om de uitvoeringsorganisatie van het fonds los te koppelen van het bestuur van het pensioenfonds. De nummer twee in de Nederlandse pensioenwereld, zorgfonds PGGM, heeft eerder vergelijkbare plannen aangekondigd.

ABP denkt medio dit jaar een definitief besluit te nemen over hoe de organisatie eruit gaat zien, zo heeft het fonds vanochtend bekendgemaakt. Bij ABP zijn meer dan een miljoen ambtenaren en leraren aangesloten.

Het ministerie van Sociale Zaken probeert al jaren pensioenfondsen die de uitvoering van de pensioenen en het bestuur van het fonds in één hand hebben ervan te doordringen dat Europese regelgeving een hindernis kan zijn om hiermee door te gaan. ABP zegt in zijn persbericht over de opsplitsing dat de aanvaring met toezichthouder De Nederlandsche Bank over het adviseren van ABP-deelnemers over de levensloopregeling ook een rol speelt bij de splitsing. Het Verbond van Verzekeraars heeft hierover anderhalf jaar geleden geklaagd bij De Nederlandsche Bank. De verzekeraars vinden dat ABP, en ook PGGM, misbruik maakten van het feit dat werknemers via hun werkgever verplicht zijn aangesloten bij de pensioenfondsen. De centrale bank heeft beide pensioenfondsen beboet met 1,3 miljoen euro, waartegen zij in beroep zijn gegaan.