7 redenen om thuis te blijven

Drie keer per week ‘rommen’, zou al na twee maanden resultaat moeten opleveren ROM machine bij Fast Fit Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 061206 Boyer, Maurice

Het resultaat na 3 maanden

Een maandkaart bij Fast Fit kost 65 euro. Een keer op de ROM-machine is 6,50 euro. Adres: Rijnstraat 93A-C, Amsterdam. Telefoon 020 6424637 www.ff-fastfit.nl

Drie maanden geleden schreef ik op deze pagina een stukje over een revolutionair fitnessapparaat: de ROM-machine. Drie keer per week ‘rommen’ zou even effectief zijn als drie keer per week anderhalf uur aerobiccen. Trainer Hans Mars voorspelde mij een mooie toekomst: drie keer per week ‘rommen’, zou al na twee maanden resultaat opleveren: mijn spier- en botmassa zouden toenemen en mijn gewicht zou waarschijnlijk iets afnemen (daarom adviseerde hij mij meer „tussendoortjes uit de gezonde business” te eten). Voor de training deden we, met behulp van een apparaat dat elektronische impulsen door het lichaam stuurt, een nulmeting. Situatie voor: gewicht 57,7 kilo, spiermassa 9,1 kilo, botmassa 3,20. Nu, na twee maanden trainen: gewicht 58,2 kilo, spiermassa 9,1 kilo, botmassa 3,20 kilo. Alleen mijn gewicht was dus toegenomen, slechts een halve kilo, maar toch (terwijl ik wel al vrij snel, op aanraden van mijn weegschaal, was gestopt met „de tussendoortjes uit de gezonde business”). Vanavond blijf ik dus thuis. Voor acht minuten mezelf voor de gek houden, ga ik de deur niet meer uit. (MS)

2 Miniserie

Band of Brothers

Net 5, 22.20-23.25u.

De met filmprijzen overladen miniserie Band Of Brothers gaat over de belevenissen van de Amerikaanse Easy Company tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit vierde deel staan de mannen aan de vooravond van operatie Market Garden. De divisie krijgt onder meer de opdracht om Eindhoven te bevrijden. De missie wordt volbracht, maar de overwinning is van korte duur. Met gastoptredens van Hugo Metsers III en Jack Wouterse.

3 Humor

De Lama’s

Ned.3, 21.10- 21.55u.

Het nieuwe seizoen van De Lama’s gaat vanavond van start. In het improvisatieprogramma maken drie nieuwe komedianten hun opwachting: Ad-Just Bouwman, de winnaar van het programma Lama gezocht, Jeroen van Koningsbrugge, beter bekend als Citroën-dealer Dennis van der Ven en Jandino Asporaat, bekend van de Hi-reclame. De nieuwe Lama’s zullen Arie Koomen en Sara Kroos vervangen.

4 Documentaire

World’s Untold Stories: Brothers of Kabul

CNN, 19.00-19.30u.

De filmmakers vertellen de verborgen verhalen over de zwaksten in de maatschappij en degenen die hiervan misbruik maken. In deze aflevering staan misstanden in Afghanistan centraal. Het land wordt niet alleen door oorlog verscheurd, maar ook het grootschalige drugsgebruik maakt slachtoffers. Veel Afghanen zijn verslaafd aan drugs en worden daarom met de nek aangekeken.

5 Taalcursus

Jiddisj leren

www.stichtingjiddisj.nl

‘De vader met een plank’ en ‘de oma met een emmer’, het zijn twee zinnetjes uit de eerste les Jiddisj voor beginners die de Stichting Jiddisj online heeft gezet en die het tij moeten keren. Jiddisj is in Nederland namelijk zo goed als uitgestorven. Vanaf de zeventiende eeuw kwamen grote groepen Oost-Europese joden naar Nederland die Jiddisj spraken, een mengtaal van Duits en Hebreeuws. Anders dan in andere landen hadden joden hier veel contact met niet-joden en dat vond zijn weerslag in de taal. Zo belandde steeds meer Nederlands in het Jiddisj en begonnen vervolgens de Nederlandse joden hun Jiddische terminologie meer en meer af te leggen. Nog steeds zijn er veel Jiddische woorden en uitdrukkingen in het Nederlands, zoals bajes en smoes, maar gebruikt bijna niemand de taal nog actief. Behalve als iedereen de cursus gaat doen. Klik via Over het Jiddisj door naar Jiddisj voor beginners. (CJ)

6 Versieren

Zelfklevende muurdecoratie

www.dadakids.nl/wallcandy, tussen 25 en 65 euro

Zelfklevende muurdecoratie voor kinderen, maar stiekem ook erg leuk voor volwassenen. Een grasrand langs je plint of een hele boerderij op de muur. Het kan allemaal en je kunt makkelijk wisselen want het materiaal is opnieuw te gebruiken. De pakketten bestaan uit losse vellen die je in een zelfbedachte compositie op de muur kan plakken. Het woord sticker mag je volgens Raymond Lorié, die het product in Nederland op de markt heeft gebracht, niet gebruiken. „Het is decoratiemateriaal. Een sticker plak je op en bij het afhalen scheurt de sticker of neemt de ondergrond mee”, zei hij in Het Ondernemers Belang. Enkele thema’s die Dadakids in decoratievorm heeft gegoten, zijn Rad Racers, Pilot’s Planes, Landscape, DottiLicious en Sophisti-Kit. Voor sommigen, zoals Lilly’s Lambs, geldt: wees er snel bij, want die gaan alweer uit de collectie. (FH)

7 Verzenden

Chocolade sms-bericht

www.chocosms.nl, 9,95 euro incl. verzendkosten

„Zeg het met bloemen” was jarenlang de reclameleus van de bloemenindustrie. Tegenwoordig is het echter ook mogelijk om een boodschap met chocolade over te brengen. Patisserie Broekmans uit Venlo is een dienst begonnen, waarbij het mogelijk is om sms’jes en wenskaarten van chocolade te versturen. Via de website www.chocosms.nl kan je een gewenst ontwerp selecteren en vervolgens een boodschap intikken. De tekst mag maximaal tweehonderdvijftig tekens bedragen. De chocoboodschappen, gemaakt van originele Belgische chocolade, zijn in negentien soorten te verkrijgen, waaronder: gefeliciteerd, bedankt en beterschap. Wanneer de bestelling voor middernacht geplaatst wordt, zal deze twee werkdagen later worden geleverd. Voor twee euro extra laat Broekmans de chocolade wenskaart ook in Duitsland bezorgen. (RH)