Zelfverklaard brein van 11 september

Khalid Sheikh Mohammed maakte in 2002 al bekend dat hij de aanslagen van 11 september had bedacht.

Mohammed, ongedateerd. ( AFP) This undated picture released 10 October 2001 by the FBI shows Kuwaiti Khalid Sheikh Mohammed, wanted for the 1995 plot to bomb 12 US aircraft flying Asian-Pacific routes. President George W. Bush announced "a new line of attack" in the US-led war on global terrorism, unveiling a new list of 22 "most wanted terrorists" world wide, including Osama bin Laden. AFP PHOTO/HO-FBI AFP

Dat Al-Qaeda kopstuk Khalid Sheikh Mohammed (42) het brein achter de aanslagen van 11 september is, is geen nieuws. Dat had Mohammed, alias Ashraf Refaat Nabith Henin en nog wat andere namen, namelijk zelf al vóór zijn arrestatie triomfantelijk aan de wereld bekendgemaakt in een vraaggesprek met een correspondent van het Arabische televisiestation Al-Jazeera.

Het was een onverstandige zet. Zijn collega Ramzi Binalshibh, met wie hij zich in juni 2002 in de buurt van de Pakistaanse stad Karachi liet interviewen, werd via een telefoontje naar de Al-Jazeeracorrespondent getraceerd. Hij leidde de autoriteiten naar Mohammed, die in maart 2003 in Rawalpindi werd opgepakt.

Mohammed en Binalshibh hadden zelf het initatief genomen tot het interview met Yosri Fouda van Al-Jazeera, de zender die door Al-Qaeda als een soort huiszender wordt gebruikt. Fouda vertelde aan de krant The Australian dat hij door een anonieme beller was uitgenodigd „een paar mensen te ontmoeten die je iets topgeheims kunnen leveren”.

Vervolgens kreeg Fouda per fax een voorstel voor een televisieprogramma om de eerste verjaardag van 9/11 te gedenken. Afkomstig van iemand die de media goed begreep, aldus Fouda. „En naar later bleek van de Al-Qaeda coördinator van 11 september.”

Mohammed, een in Koeweit geboren Pakistaan, vertelde Fouda dat hij de bedenker was van „heilige dinsdag”. Eerst was aan een aanslag op enkele nucleaire installaties gedacht, maar daarvan was „voorlopig” afgezien. De aanslagen van 11 september waren uitgedacht om „zoveel mogelijk doden op te leveren en een zware slag voor Amerika op Amerikaanse bodem te zijn”, citeerde Fouda Mohammed. Ze waren losjes gemodelleerd naar een plan dat Mohammed in 1994-95 samen met zijn neef Ramzi Yousef in de Filippijnen had uitgewerkt om 12 passagiersvliegtuigen boven de Stille Oceaan te laten ontploffen. Dat werd echter tijdig ontdekt.

De naam van Mohammed werd al jaren genoemd bij haast alle Al-Qaeda-aanslagen sinds 1996. Volgens een Pakistaanse krant was hij ook de man die in januari 2002 de Amerikaanse journalist Daniel Pearl de keel afsneed. Maar dat heeft hij niet bekend voor de Amerikaanse militaire commissie.