Xerxes met piercing

Iraniërs zijn ontevreden over de film 300 die deze week in de Verenigde Staten is uitgekomen. De film gaat over een veldslag tussen het Perzische leger en een kleine Griekse eenheid in het jaar 480 voor Christus.

Volgens de Iraanse regering is ‘300’ onderdeel van een „culturele oorlog” tegen Iran. Verscheidene ministers hebben andere moslimlanden gevraagd de „anti-Iraanse Hollywoodfilm” niet te laten zien in bioscopen. Iraanse expats in de VS zijn een petitie op internet gestart. Ze vinden de film „frauduleus en vertekend”.

‘300’ gaat over Griekse soldaten onder de Spartaanse koning Leonidas die bij Thermopylae proberen het Perzische leger van Xerxes, tegen te houden. Het is een zelfmoordmissie, die op termijn het tij van de oorlog ten gunste van de Grieken zal doen keren.

Iraniërs zijn vooral boos over de manier waarop hun historische landgenoten worden geportretteerd in de film. Koning Xerxes, gespeeld door een Braziliaan, wordt neergezet als een verwijfd figuur, die slechts gekleed in onderbroek en voorzien van gezichtspiercings zijn troepen leidt. Zijn gigantische draagstoel wordt getild door honderd slaven. De Perzische soldaten lijken op monsters, zijn zwart van huidskleur en dragen zilveren maskers. De Grieken worden neergezet als knappe, blanke helden, die vechten „omdat vrijheid een prijs heeft”.

Iraniërs zijn teleurgesteld omdat ze hun Perzische voorvaderen als grondleggers van de moderne beschaving zien. Ze zijn trots op hun Arische afkomst en wijzen er graag op dat hun grootse verleden een basisopzet voor de rechten van de mens heeft voortgebracht, net als wetenschappelijke astronomie en grammatica. Volgens hen zijn de bloedige geschiedschrijvingen van de Griekse onderzoeker Herodotus de bron van de westerse beeldvorming over het oud-Perzische rijk.

De film, die in de eerste week al 70 miljoen dollar opbracht, is gebaseerd op een stripboek van de Amerikaanse tekenaar Frank Miller. Bezoekers roemen het camerawerk, maar op internet wordt stevig gediscussieerd tussen Iraniërs en westerlingen over de bedoeling van de film. Iran heeft een steeds hoger oplopend conflict met het Westen over zijn kernprogramma. Veel Iraniërs vinden dat de film is bedoeld om een negatief imago over Iran te creëren. Anderen zeggen juist dat de Iraniërs zich niet zo druk moeten maken over een Hollywoodproductie.

Bekijk clips uit de film ‘300’ en volg een Nederlandse discussie erover op het weblog van Thomas Erdbrink: www.onzemanin teheran.nl

    • Thomas Erdbrink