VS verzachten sancties, nu is Pyongyang aan zet

De Verenigde Staten hebben gisteren stappen aangekondigd om hun financiële sancties tegen Noord-Korea af te zwakken. Washington hoopt dat het Noord-Koreaanse bewind nu zijn belofte gestand doet om zijn kerncentrale in Yongbyan te sluiten. Daarmee zou een eerste, zeer belangrijke stap worden gezet in de uitvoering van het vorige maand gesloten akkoord over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma in ruil voor omvangrijke internationale hulp.

Het baanbrekende akkoord over het opgeven van de Noord-Koreaanse nucleaire ambities werd vorig maand in Peking bereikt in het zogeheten zes-partijenoverleg. Behalve de VS en Noord-Korea doen daar Zuid-Korea, China, Japan en Rusland aan mee. Maar tot op heden hebben de financiële sancties van de VS tegen de Banco Delta Asia in Macau concrete uitvoering van het akkoord verhinderd. De bank fungeert zo’n beetje als de internationale huisbankier van het regime in Pyongyang en wordt volgens Washington gebruikt voor allerlei criminele activiteiten.

Door de toezegging van Noord-Korea zijn nucleaire activiteiten te staken en zijn kerngeheimen prijs te geven, bezien de VS de financiële sancties in ander daglicht. Ze blijven de Banco Delta Asia nog steeds verdacht vinden en verbieden Amerikaanse bedrijven daarom zaken te doen met de bank. Tegelijkertijd wil Washington de autoriteiten van Macau, dat tot China behoort, ruimte bieden bevroren (Noord-Koreaanse) tegoeden vrij te geven. Formeel heet het dat de VS de toezichthouders in Macau ‘richtlijnen’ zullen geven bij het identificeren van rekeninghouders met een hoog en met een laag risico.

Nu komt de vraag aan de orde of Pyongyang instemt met deze formule. Deze week was topman Mohamed ElBaradei van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) in Pyongyang. Terug in Peking noemde hij gisteren dat overleg „behoorlijk nuttig”. Hij zei dat de Noord-Koreanen „zeer duidelijk” waren geweest over hun bereidheid de gemaakte afspraken na te leven „als de andere partijen hun deel nakomen” – doelend op heroverweging van de Amerikaanse financiële sancties.

ElBaradeis bezoek was het eerste aan Noord-Korea sinds het eind 2002 de IAEA-inspecteurs uitzette. Overigens sprak Elbaradei niet met Noord-Korea’s toponderhandelaar Kim Kye-gwan. Die was „te druk”.