VS verbreken banden met bank in Macau

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft gisteren alle Amerikaanse banken en bedrijven opgedragen de banden met de Banco Delta Asia (BDA) in Macau te verbreken. De bank zou Noord-Koreaanse witwaspraktijken hebben toegestaan.

Volgens het ministerie, dat deze week een achttien maanden durend onderzoek heeft afgerond, was de BDA „bereid om illegale activiteiten, met name door zijn Noord-Koreaanse cliënten, door de vingers te zien”. In 2005 vaardigde Washington sancties uit om criminele geldstromen van en naar Noord-Korea te blokkeren. Dat gebeurde door Noord-Koreaanse rekeningen bij de BDA in Macau te bevriezen – naar schatting ongeveer 25 miljoen dollar.

De bevriezing was onderdeel van het onderhandelingsproces over het nucleaire programma van Noord-Korea. Vorige maand is in het zespartijenoverleg (waaraan ook Zuid-Korea, Rusland, China en Japan deelnemen) afgesproken dat de VS de bevriezing zouden herzien, en Noord-Korea zijn kernreactor in Yongbyon zou sluiten en andere nucleaire installaties zou openstellen voor internationale inspecties.

Mohammed ElBaradei, hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap, was gisteren in Pyongyang om over inspecties te onderhandelen. Volgens hem was Noord-Korea bereid zich aan de afspraken te houden, als de VS eerst hun financiële sancties zouden opheffen.

De Amerikaanse onderhandelaar Christopher Hill denkt niet dat de beslissing over het verbreken van de banden met de bank het zespartijenoverleg zal frustreren. Pyongyang heeft nog niet gereageerd op het besluit. China is bang dat het Amerikaanse besluit een negatieve invloed zal hebben op de voortgaande internationale onderhandelingen gericht op de ontwapening van Noord-Korea en de reputatie van het sinds 1999 Chinese Macau. „We betreuren het besluit van de VS”, aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hoewel de beslissing voorkomt dat de BDA toegang krijgt tot het Amerikaanse banksysteem, laat het ruimte voor de autoriteiten van Macau om de bank niet langer onder curatele te plaatsen. Zij zouden kunnen besluiten Pyongyang een deel van zijn bevroren tegoeden terug te geven. (Reuters, AP)