Voetballer van plezier heeft nu pijn in zijn hoofd en hart

Plicht bleef roepen voor Thierry Henry want Arsenal kan niet zonder zijn spits.

Clubarts adviseert drie maanden volledige rust na een slopend voetbaljaar.

Thierry Henry moet aan de zijlijn nieuwe krachten opdoen. Foto AFP Henry verwerkt de nederlaag in de Champions-Leaguefinale in 2006. (Foto AFP) (FILES) Arsenal's French forward and team captain Thierry Henry is seen after the UEFA Champion's League final football match Barcelona vs. Arsenal, 17 May 2006 at the Stade de France in Saint-Denis, northern Paris. Henry will miss the rest of the season after suffering groin and stomach injuries during his side's Champions League exit against PSV Eindhoven. Henry will be out of action for the next three months of domestic and international football after damaging muscles in his groin and stomach soon after coming on as a second half substitute at the Emirates Stadium 07 March 2007. Arsenal manager Arsene Wenger told 09 March 2007 on Arsenal's website: "Thierry Henry will be out for a minimum of three months. Unfortunately this means he will now miss the rest of this season both domestically and internationally, but we are confident that he will be ready for the start of next season." AFP PHOTO ODD ANDERSEN AFP

Zijn gezicht verried eerder berusting en opluchting dan teleurstelling. Hij wisselde zoals gebruikelijk na afloop van een wedstrijd nog wel van shirtje met een tegenstander, omhelsde hem, maar schuifelde vervolgens schielijk de catacomben van het Emirates Stadium van Londen in. Terwijl rondom hem PSV’ers elkaar in de armen vielen omdat zij zojuist het fameuze Arsenal hadden uitgeschakeld in de Champions League, zoomden camera’s in op de Franse stervoetballer. Meer nog dan de stunt van PSV, zo leek de regie te beseffen, bepaalde Thierry Henry deze avond het nieuws.

Het lichaam van de 29-jarige Henry, een van ’s werelds meest elegante en lichtvoetige voetballers, sprak duidelijke taal. Hier zocht een oververmoeid talent naar de uitgang van het strijdperk waarin hij jarenlang heeft geëxcelleerd. Hij was de wedstrijd begonnen op de reservebank, omdat hij pijn had in heel zijn lijf, moe was van het vele voetballen. Mocht de stand erom vragen dan kon Arsenal-trainer Arsène Wenger altijd nog een beroep doen op Henry. En zo gebeurde. Henry moest invallen, om het tij te keren. Maar wat ‘Titi’, zoals bewonderaars hem noemen, liet zien was zoals al eerder dit seizoen niet wat Henry in goeden doen kan laten zien.

De voetballer van plezier heeft allang geen plezier meer. Ischias, pijn in zijn buikspieren, lies, hamstrings en zijn voeten, chronisch ontstoken achillespezen, pijn in zijn hoofd en pijn in zijn hart. Twee maanden geleden miste hij al eens acht wedstrijden wegens blessures. Maar de plicht bleef roepen. Arsenal en coach Wenger kunnen niet zonder hem. De supporters willen hem zien schitteren. Nu kan het niet langer. De clubarts adviseerde hem de komende drie maanden volledige rust.

Thierry Henry is een artiest, een voetballer met onnavolgbare bewegingen en zeldzaam mooie doelpunten op zijn naam. Hij was Europees kampioen en wereldkampioen met Frankrijk. Hij geldt als een ambassadeur voor elegantie, sportiviteit en integratie. De Franse Antilliaan loopt voorop in de strijd tegen racisme. De Europese voetbalfederatie heeft hem meermalen geëerd, als symbool van schoon, vredelievend voetbal. Henry is nu moe van alles. Van voetballen, presteren, hollen en zich waarmaken. De fans van Arsenal zullen hem nooit laten vallen. Hij is immens populair. Daarom, zei hij gisteren in een interview met L’Équipe, zal hij Arsenal nooit op eigen initiatief verlaten.

Henry speelde de laatste zeven jaar gemiddeld 60 wedstrijden voor zijn club en het Franse nationale elftal. Vorig jaar scoorde hij 38 maal in 56 wedstrijden. Na de Champions-Leaguefinale in mei, die Arsenal van Barcelona verloor, meldde hij zich bij de Franse selectie ter voorbereiding op het WK in juni. Daar bereikte hij met Frankrijk de finale, die ook werd verloren. Twee weken later speelde hij mee in de afscheidswedstrijd van Dennis Bergkamp, jarenlang zijn speelkameraad bij Arsenal. Het plezier straalde er toen nog vanaf.

Een week later meldde Henry zich op de clubtraining, nog vermoeid. Het seizoen verliep stroef, slechts 14 doelpunten in 31 wedstrijden en veel pijn. „Mijn lichaam was in een permanente staat van alarm”, zei hij in L’Équipe. „Ik voelde aankomen dat het eens mis zou gaan. Alles deed pijn, mijn lijf stond strak, de gewrichten draaiden stroef en mijn rug voelde als een plank. Ik was lusteloos. Ik kreeg pijnstillers en slikte extra vitamines. Toch voelt het nu ook als een troost: voetballers blijken geen robots, de blessures geven het aan. Zie hoeveel topvoetballers die competitie, bekertoernooien, om de Europa Cup en de wereldtitel hebben gespeeld, de recente weken voor langere tijd geblesseerd zijn geraakt.”

Henry verwees eerder naar de toenemende belasting van topvoetballers. „Arsenal heeft een selectie van ruim 40 spelers. Dat moet om spelers te ontlasten, maar fans willen alleen de besten zien, net als de televisie. En een club als Arsenal wil succes.”

Rondom de Champions-Leaguefinale vorig jaar mei kreeg Henry een aanbieding van Barcelona. Maar hij verkoos het contract met Arsenal te verlengen tot 2010. Henry, opgegroeid in een arm gezin in het stadje Les Ulis bij Parijs, wilde ook bij zijn ‘voetbalvader’ Wenger blijven. De Franse trainer ontdekte hem op jonge leeftijd bij Monaco en redde hem van een kwijnend bestaan bij Juventus door hem naar Arsenal te halen.

Deze lente is Henry de mogelijk best betaalde ‘invalide’ sportman, ruim 20.000 euro per dag. Vorige week nam hij het voortouw in een campagne ten gunste van slecht betaalde verpleegsters, Mayday for nurses. Alle voetballers van de Premier League is gevraagd een dag salaris in het fonds te storten. Henry nam als een van de eersten contact op met initiatiefneemster Noreena Hertz. Hij weet als geen ander hoe belangrijk verpleegsters zijn voor zwaar belaste artiesten.

    • Guus van Holland