Vijftig doden bij aanval maoïsten

Maoïstische rebellen hebben vannacht in de Indiase deelstaat Chhattisgarh zeker 49 doden gemaakt bij een aanval op een politiepost. Vanmiddag waren nog niet alle lichamen geteld, omdat de maoïsten het terrein met landmijnen hebben bezaaid en brand hebben gesticht.

Bewapend met geweren, handgranaten en benzinebommen deden tussen 300 en 400 maoïsten een verrassingsaanval op de post in Bijapur, gelegen in het district Dantewada, dat geldt als een van de maoïstische bolwerken in de deelstaat. Twaalf agenten raakten gewond, en vijf rebellen zijn gedood, zegt de politie. De maoïsten vluchtten na de aanval met een lading gestolen wapens de jungle in, waar de politie nu naar hen zoekt.

Premier Raman Singh van de deelstaat zei dat onder de doden vijftien politieagenten zijn en 34 lokale mannen, die gerekruteerd waren voor een militie die de maoïsten moet bestrijden.

Al enkele decennia hebben deelstaten in het zuiden, midden en oosten van India te kampen met de opstand van maoïsten, die zeggen op te komen voor landloze boeren en achtergestelde stammen. De afgelopen twee jaar is hun geweld flink verhevigd. Vorig jaar vielen er zeker 700 doden, van wie meer dan de helft in Chhattisgarh. Premier Manmohan Singh sprak vorig jaar van een „rode corridor” die volgens hem de grootste binnenlandse bedreiging sinds de onafhankelijkheid vormt.

Volgens Ajai Sahni, directeur van het Instituut voor Conflictbeheersing in Delhi, is er „de komende weken en maanden een escalatie van geweld te verwachten”, aangezien de rebellen het afgelopen jaar vooral bezig zijn geweest met het verzamelen van wapens. „De afgelopen periode was er een van planning en consolidatie.”

Deelstaatoverheden proberen de lokale bevolking te organiseren tegen de maoïsten, of Naxalieten, zoals de rebellen in India worden genoemd, naar de regio Naxalbari, waar de beweging in 1967 werd opgericht. Sinds vorig jaar hebben de maoïsten een reeks aanvallen uitgevoerd op rekruteringsbijeenkomsten voor de milities. Bij de grootste daarvan vielen in februari vorig jaar ook vijftig doden. (Reuters, AP, BBC)