Verplichte taaltoets voor peuters op consultatiebureaus

Rotterdam. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs, PvdA) wil uiterlijk in 2009 een verplichte taaltoets op consultatiebureaus voor alle kinderen jonger dan drie jaar. Als een taalachterstand bij een kind geconstateerd wordt, moet taalles gevolgd worden op een crèche of peuterzaal. Het aanbod van taalles aldaar, wordt vergroot, zo zei Dijksma gisteren. De taalachterstand bij kinderen is het grootst in de vier grote steden, plus Oost-Groningen en Zuid-Limburg. Volgens Dijksma moet er een ”honderd procent aanbod van taalles komen. Er is nu te weinig plek.” Momenteel gaan 35.000 probleemkinderen naar de voorschoolse opvang. Dat moeten er 75.000 worden. De Tweede Kamer stemde eind september vorig jaar op voorstel van VVD-leider Mark Rutte al in met een verplichte taaltoets voor peuters.