Verloren zonen van grote ijsplaneet zijn teruggevonden

ROTTERDAM, 15 maart. Voorbij de baan van Neptunus zijn afgeslagen resten van een grote ijswereld gevonden. Het gaat om stukken van nummer 2006 EL61, die iets kleiner is dan de dwergplaneet Pluto. EL 61 heeft twee manen die ooit zijn ontstaan toen een wat kleiner object tegen EL61 botste en zijn mantel in stukken uiteen werd geslagen. Twee fragmenten werden satellieten van EL61 en de overige gingen een eigen leven leiden. Michael Brown en zijn collega`s laten deze week in Nature weten nu vijf van deze verloren zonen te hebben gevonden. Het gaat om kleine ijswerelden waarvan het oppervlak dezelfde kenmerken vertoont als dat van EL61 en waarvan de baankenmerken naar een gemeenschappelijke oorsprong verwijzen. Het is voor het eerst dat er in het domein van de ijswerelden een echte `familie` is gevonden. In de gordel van de planetoïden - tussen de banen van Mars en Jupiter - zijn er al zo`n 35 bekend.