Van lente naar winter

De atmosfeer gaat het weldra over een andere boeg gooien. Storingen komen dichterbij, de wind gaat aantrekken en vanaf zondag bevinden we ons een aantal dagen in maartse buien. In een T-shirt ’s middags in de lentezon zitten, dat is er dan voorlopig niet meer bij.

De eerste bewolking van een naderend front trekt vanavond en vannacht vanuit het noordwesten het land binnen. Dit arriverende wolkendek houdt een sterke afkoeling tegen, waardoor er geen nachtelijke vorst meer wordt verwacht.

Morgen overdag schuift de bewolkingszone geleidelijk oostwaarts, met in de ochtend lokaal wat gespetter. Vanuit het noordwesten klaart het voorzichtig op, maar deze opklaringen smeren deels dicht met nieuwe stapelwolken. De westelijke wind begint in de loop van de dag iets aan te trekken en wordt aan zee af en toe vrij krachtig, windkracht 5.

Tijdens het weekeinde neemt de wind verder toe. Zaterdag waait het op de kust krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Het is grotendeels bewolkt en vooral landinwaarts vallen een paar buitjes. Dat zullen nog allemaal regenbuitjes zijn.

Zondag transformeren deze geleidelijk tot stevige maartse buien, met hagel en later ook natte sneeuw. Bovendien stroomt danig killere lucht in behoorlijke vaart het land in, waarbij het overal zeer onstuimig wordt.

Aan de noordwestkust kan de bries stormachtig worden, windkracht 8.