Valpartij en diefstal bij wielerploeg Breukink

De Tirreno-Adriatico is gisteren voor de Nederlandse Raboploeg met veel pech begonnen. Vijf renners van de wielerformatie waren betrokken bij een door een motorrijder veroorzaakte valpartij, de Spanjaard Pedro Horillo vertrok ziek naar huis en de volgwagen van ploegleider Erik Breukink werd leeggeplunderd.

Ook de dagwinst ontglipte de Nederlandse ploeg. De Australiër Robbie McEwen toonde zich in de slotfase sneller dan Oscar Freire van de ploeg van Breukink. De dag begon al slecht toen bleek dat Horrillo nog ziek was.

Op veertig kilometer van de streep bracht een motorrijder Grischa Niermann ten val. Thomas Dekker, Michael Boogerd, Theo Eltink en Bram de Groot tuimelden over hem heen. Niermann kampte met een enkelblessure, de anderen kwamen ervanaf met schaafwonden en rugklachten. „Ze vielen allemaal over hem heen. Een groep van ons was net Thomas Dekker naar voren aan het brengen”, aldus Breukink. Niermann verloor het contact met het peloton, de anderen bereikten in de grote groep de finish.

„Of de schade ernstig is weten we nog niet. Je moet afwachten hoe de renners de nacht doorkomen”, aldus Breukink gisteren. Hij maakte zich met name zorgen over Niermann. Die had een ‘ei’ op zijn rechterenkel.

Breukink volgde de koers in een reservewagen. Zijn auto werd dinsdagavond bij het hotel van de ploeg opengebroken. De televisie en navigatieapparatuur werden door de dieven meegenomen. Het complete dashboard was gesloopt.

Aleksandr Kolobnev heeft de derde etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Russische wielrenner arriveerde in Maurs na 215,5 kilometer (start in Limoges) solo aan de eindstreep. Kolobnev, die bijna de hele rit in de aanval was, reed tot en met vorig seizoen nog voor de Raboploeg. De Belg Tom Boonen won de sprint van het peloton. De Italiaan Pellizotti blijft leider van het algemeen klassement. (ANP)