‘V-raad stemt in mei, Kosovo wordt in juni onafhankelijk’

Kosovo zal in juni onafhankelijk zijn op basis van een resolutie van de Veiligheidsraad van de VN, die in mei zal worden aangenomen.

Dat zei premier Agim Çeku van Kosovo gisteren in een vraaggesprek met het Kroatische blad Vjesnik, op de dag waarop het Kosovaarse parlement unaniem het voorstel van VN-bemiddelaar Martti Ahtisaari over de toekomst van Kosovo goedkeurde.

In mei, zo zei Çeku, zal de Veiligheidsraad een resolutie aannemen met drie elementen. Het eerste element wordt de annulering van resolutie 1244, die in 1999 een VN-bestuur in Kosovo instelde en die stelt dat Kosovo deel uitmaakt van Servië. Met de annulering van ‘1244’ vervalt het recht van Servië op Kosovo en wordt het VN-bestuur afgeschaft.

Het tweede element in de resolutie wordt volgens Çeku de aanvaarding van het voorstel van Ahtisaari en het derde stelt een nieuw internationaal bestuur in Kosovo in, onder leiding van de Europese Unie.

Volgens Çeku wil de Veiligheidsraad in mei over de zaak beslissen, omdat de G8 begin juni bijeenkomt en de internationale gemeenschap die top niet wil worden belast met het nog openstaande agendapunt-Kosovo.

Rusland heeft zich tot dusverre tegen het plan-Ahtisaari uitgesproken; de Servische politieke elite rekent op een Russisch veto tegen het plan, ook al heeft tot nu toe geen enkele Russische gezagsdrager bij de verdediging van het Servische standpunt het woord veto in de mond genomen. Volgens Çeku zal Rusland in de Veiligheidsdraad niet tegen het voorstel van Ahtisaari stemmen. Het huidige standpunt van Moskou, zo zei hij, weerspiegelt Ruslands strategische belangen en de pogingen van Moskou, „zichzelf naar voren te schuiven als een belangrijke factor in de internationale betrekkingen”.

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft gisteren in een rapport aan de Veiligheidsraad laten weten dat de raad de kwestie-Kosovo „zo snel mogelijk” moet oplossen, omdat de bevolking na bijna acht jaar VN-bestuur recht heeft op helderheid over de toekomst. (VIP)