Topman DSM zelf geen loyale belegger

DSM heeft zijn eerste trouwe aandeelhouders binnen. Vanochtend maakte het chemieconcern uit Heerlen bekend dat zo’n 4.500 beleggers zich tot nu toe hebben gemeld voor het zogeheten loyaliteitsdividendprogramma, dat trouwe aandeelhouders beloont met extra dividend. Samen zijn zij, met 30 miljoen aandelen, goed voor 17 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

DSM-topman Peter Elverding is zelf geen langetermijnbelegger. Eind februari zette hij 45.000 opties om in aandelen, en verkocht ze nog dezelfde dag. Boekwinst: ruim 640.000 euro. In 2005 en 2003 maakte hij soortgelijke day-trade-transacties. Elverding bezit geen gewone aandelen in DSM.

Volgens het plan, dat eind maart moet worden goedgekeurd door de aandeelhoudersvergadering, ontvangen beleggers die hun aandelen 3 jaar of langer vasthouden jaarlijks 10 procent extra dividend, plus een eenmalige bonus van 30 procent bij aanvang. DSM wil hiermee de banden met aandeelhouders versterken en een signaal afgeven tegen „de soms overdreven focus op de korte termijn”.

Het plan werd met gemengde gevoelens ontvangen, omdat sommige beleggers er een verkapte beschermingsconstructie in zien. Bovendien, stelde beleggersvoorman Peter Paul de Vries, wordt het extra dividend voor de trouwe beleggers betaald door de overige aandeelhouders.