Televisie Film van de Dag

Televisie Film van de Dag André Waardenburg KZ. Het is jammer dat Rex Bloomstein zo veel laat liggen in zijn documentaire over de hedendaagse bezoekers aan het concentratiekamp Mauthausen. Met een Oostenrijkse gids die zo geobsedeerd is door wat er in het kamp allemaal gebeurd is dat het bijna z’n huwelijk en geestelijke gezondheid kost, heeft Bloomstein een gouden onderwerp in handen. Maar waarom deze gids zo fanatiek is, leren we niet. Dit gebrek aan het dieper willen gaan dan noodzakelijk speelt de documentaire parten. Bloomstein stipt te veel dingen aan en gaat dan weer naar een volgende scène. Jammer voor wie meer had willen horen over de drie jonge gidsen die in Mauthausen hun vervangende dienstplicht vervullen, elk met een ‘foute’ opa. Of over de bejaarde dames die tijdens de oorlog al naast het kamp woonden. Bloomstein gaat even bij ze langs en laat ze amper uitpraten.(Rex Bloomstein, 2006, GB), Ned. 2, 23.45-1.02u. André Waardenburg Scène uit de documentaire KZ, (Rex Bloomstein, 1995, GB)

KZ. Het is jammer dat Rex Bloomstein zo veel laat liggen in zijn documentaire over de hedendaagse bezoekers aan het concentratiekamp Mauthausen. Met een Oostenrijkse gids die zo geobsedeerd is door wat er in het kamp allemaal gebeurd is dat het bijna z’n huwelijk en geestelijke gezondheid kost, heeft Bloomstein een gouden onderwerp in handen. Maar waarom deze gids zo fanatiek is, leren we niet. Dit gebrek aan het dieper willen gaan dan noodzakelijk speelt de documentaire parten. Bloomstein stipt te veel dingen aan en gaat dan weer naar een volgende scène. Jammer voor wie meer had willen horen over de drie jonge gidsen die in Mauthausen hun vervangende dienstplicht vervullen, elk met een ‘foute’ opa. Of over de bejaarde dames die tijdens de oorlog al naast het kamp woonden. Bloomstein gaat even bij ze langs en laat ze amper uitpraten.(Rex Bloomstein, 2006, GB), Ned. 2, 23.45-1.02u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg