School in stad te ‘wit’ of te ‘zwart’

De helft van de 31 grootste gemeenten van Nederland heeft basisscholen die geen afspiegeling vormen van de wijk waarin ze staan. Deze scholen zijn relatief te ‘wit’ of te ‘zwart’. Dat blijkt uit een enquête van Forum – het instituut voor multiculturele ontwikkeling – onder de grootste gemeenten (G31), de gemeenten die onder het grotestedenbeleid van het Rijk vallen.

Alle 31 gemeenten deden mee aan de enquête. Forum definieert een school als te wit of te zwart als de leerlingenpopulatie gemiddeld meer dan 10 procent ‘witter’ of ‘zwarter’ is dan de populatie van de wijk waarin de school staat. De te witte en te zwarte scholen staan voornamelijk in de Randstad en Noord-Brabant. In Amsterdam is een kwart van de basisscholen geen afspiegeling van de wijk: 42 scholen zijn te wit, 13 te zwart. Rotterdam heeft 60 te witte en 36 te zwarte scholen. Ook Dordrecht en Amersfoort hebben dit soort scholen. Sinds kort zijn gemeenten en scholen verplicht te overleggen om niet-vrijblijvende afspraken te maken over het bestrijden van segregatie, maar veel gemeenten zeggen hier weinig heil in te zien. Scholen kunnen geen dwingende maatregelen nemen tegen segregatie omdat ouders een vrije schoolkeuze hebben.

Lees over het rapport op: www.forum.nl/agenda/