Prijzen voor dichter Möhlmann en biograaf D`haen

rotterdam, 15 maart. Christine D`haen heeft voor haar autobiografie Uitgespaard zelfportret (2004) de driejaarlijkse Henriëtte de Beaufort-prijs (2500 euro) gekregen. Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs (6000 euro) ging naar Thomas Möhlmann voor zijn debuut, de dichtbundel De vloeibare jongen uit 2005. Dat heeft de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde bekendgemaakt. De jury vindt Uitgespaard zelfportret ”een van de origineelste autobiografieën die er in de Nederlandse literatuur bestaan. Het boek bevat lectuurnotities en dagboeknotities, kunstbeschouwing, filosofische reflectie, verhaal, citaat en droombeschrijving.” Over de poëzie van Möhlmann schrijft de jury van die prijs dat ”de kracht van deze poëzie is dat zij middels sterke beelden een zeer onvaste werkelijkheid beschrijft, waarin de overgangen tussen echt en onecht, tussen subjectiviteit en objectiviteit, tussen heden en verleden vervagen.” De Van der Hoogtprijs wordt jaarlijks uitgereikt, afwisselend in de categorieën proza en poëzie.