Platini wil hekken uit de stadions

De voorzitter van de Europese voetbalfederatie UEFA, Michel Platini, wil alle hekken uit de voetbalstadions laten verwijderen. De Fransman, die sinds eind januari voorzitter van de UEFA is, heeft de sportministers van aangesloten landen dat idee aan de hand gedaan als onderdeel van de nieuwe EU-standaard voor de sport.

De ministers en staatssecretarissen van de EU-landen vergaderden deze week over verbetering van de veiligheid bij sportevenementen en het voorkomen van gewelddadigheden. Platini haakte daar graag op in. „Ik ben faliekant tegen hekwerken. Als je mensen kooit, gaan ze zich gedragen als beesten. Het is een instinct eruit te willen. Afbreken dus, zou ik zeggen. Maar de nationale en lokale overheden gaan daarover.”

Twee weken geleden raakten twee Engelse supporters gewond in het stadion van Lens tijdens de wedstrijd Lille-Manchester United, doordat ze tijdens een oproer in het stadion tegen een hek werden gedrukt. De Britse minister van Sport Richard Caborn verklaarde een dag later dat hij wil dat de UEFA strengere veiligheidseisen stelt aan alle stadions.

De hekken werden begin jaren negentig in alle Europese stadions aangebracht nadat in april 1989 bij de stadionramp van Hillsborough in Sheffield 96 fans tussen 10 en 69 jaar van Liverpool werden doodgedrukt. Alle stadions met staanplaatsen werd omgebouwd tot all seated. Later werden de hekken van het stadion deels weggehaald.

Platini was als speler van Juventus tijdens de Europa-Cupfinale tegen Liverpool getuige van het Heizeldrama in Brussel. Daarbij vielen 39 doden, onder wie 32 Italianen, mede doordat ze tegen de muren van het supportersvak werden gedrukt. Platini maakte toen het winnende doelpunt (1-0) uit een onterechte strafschop. Als gevolg van de ramp werden Engelse clubs voor vijf jaar en Liverpool zelf voor zes jaar uitgesloten van Europees voetbal.