‘Peuters krijgen vanaf 2009 taaltoets’

Uiterlijk per 1 januari 2009 moeten alle peuters op consultatiebureaus worden getoetst op taalachterstand. Als een taalachterstand geconstateerd wordt, moet het kind naar taalles op een crèche, peuterzaal of een andere vorm van ‘voorschool’. Het aanbod van dergelijke taalprogramma’s moet worden vergroot. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs, PvdA) gisteren gezegd.

In het plan dat Dijksma momenteel uitwerkt, hebben de vier grote steden prioriteit, alsmede Oost-Groningen en Zuid-Limburg waar de taalachterstand bij kinderen het grootst is, zo zegt het ministerie van Onderwijs in een reactie. „Daar moet een honderd procent aanbod van taalles komen, er is nu te weinig plek.” Momenteel gaan 35.000 probleemkinderen naar de voorschoolse opvang. Dat moeten er 75.000 worden.

De plannen zijn een antwoord op een motie van VVD-leider Mark Rutte, van vorig jaar september. Er was toen een ruime Kamermeerderheid voor een verplichte peutertoets.

Premier Balkenende zette vorig jaar nog vraagtekens bij de verplichte peutertoets. Ook de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb was als wethouder in Amsterdam tegen. Dat geldt ook voor Lodewijk Asscher, wethouder namens de PvdA in Amsterdam en medeverantwoordelijk voor het wegwerken van taalachterstand bij jonge kinderen in de hoofdstad. Asscher vindt de ambitie van Dijksma „op zich prima”. Maar Amsterdam wéét al wie een taalachterstand heeft, zo zegt hij. „Stop het geld dus liever in middelen om de taalprogramma’s op te zetten en in taalles en opvoedingsondersteuning voor ouders, in plaats van in een nieuwe toetsingsbureaucratie.”

Ook veel wetenschappers zijn tegen een verplichte toets.