Persconferentie premier naar Algemene Zaken 2

Friso Endt zegt in zijn artikel niets over de vraag wat de waarde in het huidige medialandschap nog is van een wekelijks vast moment voor een persconferentie. Gemakshalve vermeldt hij ook niet dat vanaf nu alles wat tijdens de persconferentie wordt gezegd mag worden opgenomen. Tijdens de persconferenties in Nieuwspoort waren er ‘onderonsjes’ met de journalisten waar de recorders en camera’s werden uitgezet. Hoezo openheid?

Tevens vergeet Endt het belang van een goed ‘plaatje’. Wat mij betreft is inmiddels al duidelijk geworden dat de RVD de juiste keus heeft gemaakt. Een mooie blauwe achtergrond met een premier die staand achter een katheder op staatsmanachtige wijze de vragen van journalisten beantwoordt. Vergelijk dat maar eens met een zittende premier die in het verleden met het Nieuwspoortlogo op de achtergrond het journaille te woord stond. Niet een echt onderscheidende omgeving. Mij bekruipt het gevoel dat sommige journalisten de keuze van de RVD ervaren als een start van een nieuw propagandatijdperk. Ik heb voldoende vertrouwen in de Nederlandse journalistiek dat de vragen tijdens toekomstige wekelijkse persconferenties – en andere mediamomenten – er niet minder scherp om zullen worden.

Drs. Peter J.G. van Keulen dir. public affairs-adviesbureau Public Matters, Den Haag