Ondiep is ontevreden

Steeds meer Ondiepers voelen zich de laatste jaren niet meer thuis in hun wijk.

De onvrede richt zich vooral tegen de politie.

Voor de tweede avond werd de Utrechtse wijk Ondiep gisteren afgesloten door de politie. Alleen bewoners mochten de buurt in en uit. Wat is Ondiep eigenlijk voor wijk?

Ondiep was ooit een klassieke arbeiderswijk, waarvan de meeste bewoners in de fabrieken naast de wijk werkten. De huizen zijn voornamelijk voor- en net naoorlogse laagbouwwoningen. Veel daarvan is sociale huur. Ondiepers die er al jaren wonen, hebben de samenstelling van de buurt zien veranderen. Er kwamen meer allochtone gezinnen wonen en groepjes rondhangende jongeren, ook autochtonen, veroorzaakten steeds meer overlast.

In de wijk ontstonden maandagavond rellen nadat een buurtbewoner was doodgeschoten door een agent. De man overleed aan zijn verwoningen. Dinsdagavond was de politie massaal aanwezig; 135 relschoppers werden gearresteerd. Zes van hen komen vandaag voor de rechter, de anderen krijgen een boete, meldde het Openbaar Ministerie gisteren. Bij de rellen van de afgelopen dagen waren zowel allochtone als autochtone jongeren betrokken. Toch vochten ze niet zozeer tégen elkaar. Het is vooral iedereen tegen de politie.

Vooral de laatste jaren is de onrust in Ondiep gegroeid. Uit de wijkmonitor van de gemeente Utrecht blijkt dat het aantal mensen dat zich niet thuis voelt in de wijk tussen 2002 en 2004 steeg van 16 naar 29 procent. Ook kent Ondiep een ‘opmerkelijk hoog aantal’ geweldsdelicten. De problemen gelden eigenlijk voor vrijwel het hele noordwesten van Utrecht, waarin Ondiep ligt. De Amsterdamsestraatweg die ten westen van de wijk loopt, is berucht vanwege frauderende winkeliers, criminaliteit en achterstallig onderhoud aan woningen.

In Ondiep is veel leegstand. Op ramen hangen papieren met daarop spreuken als ‘Hoezo sloop?’ Woningbouwvereniging Mitros wil de wijk omvormen tot een ‘stadsdorp met kansen voor bewoners’ en daarvoor moeten veel oude woningen tegen de vlakte. De bewoners willen niet weg en zijn bang dat er vooral duurdere woningen voor terugkomen die zij niet kunnen betalen. Steeds meer woningen komen momenteel in het bezit van de SSH, de studentenhuisvesting.

Burgemeester Brouwer (PvdA) heeft de buurt aangewezen als ‘veiligheidsrisicogebied’. Ook voor de rellen van afgelopen dagen trad de politie al streng op. In de afgelopen jaren heeft zijn bijvoorbeeld de thuiskwekers in de wijk aangepakt, wat op veel onbegrip in de buurt stuitte. Die harde aanpak had de buurt ook graag gezien bij hangjongeren, de voornaamste bron van overlast. Maar daar doet de politie nauwelijks iets aan, zo morren de bewoners van Ondiep.

De Ondiepse afkeer tegen autoriteiten lijkt een oorzaak van de rellen in de buurt. Er zijn jongeren uit Ondiep bij betrokken, maar de voornaamste relschoppers lijken van buiten te komen.

De meeste buurtbewoners vinden de rellen maar niets. Zoals de meeste zeggen: „Hier breng je die man niet mee terug.”

    • Leendert van der Valk