Maria Stuart

Maria Stuart Utrechtse toneelgroep Aluin speelt Schillers vier uur durende verzendrama Maria Stuart. Twee vechtende koninginnen, twee vrouwen belust op macht. De een is de katholieke, sensuele Maria Stuart van Schotland. Tegenover haar treedt de geharnaste koningin Elizabeth van Engeland op. Met Maria Stuart(1801) schreef de Duitse romantische toneelschrijver Friedrich Schiller een tragedie van wraak en wellust, van liefde en haat. Het is de Macbeth voor actrices. In de Nederlandse toneelgeschiedenis is Maria Stuart een geliefd stuk. Het is talrijke malen gespeeld maar nooit is een regisseur op het idee gekomen om de rol van de twee vorstinnen door één actrice te laten spelen. Regisseur Erik Snel kiest voor actrice Gabby Bakker om zowel de sensuele Maria te spelen als de geharnaste Elizabeth. Als Maria komt ze naar voren in een doorschijnend staketsel van een hoepelrok. Slaat ze een blauwfluwelen mantel om, dan is ze Elizabeth. De kille redeneringen van Elizabeth wekken huiver. Aan het slot ontkent ze de schuldige te zijn aan de onthoofding van Maria. Ze blijkt een kwaadaardige intrigante. Maria Stuart vertegenwoordigt haar tegenbeeld. Gelovig, zinnelijk, beeldschoon. De acteurs naast Bakker zijn al even inventief in hun rollen. De paladijn, de slechterik, de manke huichelaar: zelden werd op toneel zo fraai en inventief het hypocriete spel tussen macht en slippendragerij uitgebeeld. Alle lof voor deze Maria Stuart: leerzaam, spannend en vooral zeer muzikaal met indrukwekkende intermezzi vol klankrijkdom. Tournee t/m 15/9. Inl.: 030-2723092 of www.aluin.nl Foto Sanne Peper Peper, Sanne

Utrechtse toneelgroep Aluin speelt Schillers vier uur durende verzendrama Maria Stuart. Twee vechtende koninginnen, twee vrouwen belust op macht. De een is de katholieke, sensuele Maria Stuart van Schotland. Tegenover haar treedt de geharnaste koningin Elizabeth van Engeland op. Met Maria Stuart(1801) schreef de Duitse romantische toneelschrijver Friedrich Schiller een tragedie van wraak en wellust, van liefde en haat. Het is de Macbeth voor actrices.

In de Nederlandse toneelgeschiedenis is Maria Stuart een geliefd stuk. Het is talrijke malen gespeeld maar nooit is een regisseur op het idee gekomen om de rol van de twee vorstinnen door één actrice te laten spelen. Regisseur Erik Snel kiest voor actrice Gabby Bakker om zowel de sensuele Maria te spelen als de geharnaste Elizabeth.

Als Maria komt ze naar voren in een doorschijnend staketsel van een hoepelrok. Slaat ze een blauwfluwelen mantel om, dan is ze Elizabeth. De kille redeneringen van Elizabeth wekken huiver. Aan het slot ontkent ze de schuldige te zijn aan de onthoofding van Maria. Ze blijkt een kwaadaardige intrigante. Maria Stuart vertegenwoordigt haar tegenbeeld. Gelovig, zinnelijk, beeldschoon. De acteurs naast Bakker zijn al even inventief in hun rollen. De paladijn, de slechterik, de manke huichelaar: zelden werd op toneel zo fraai en inventief het hypocriete spel tussen macht en slippendragerij uitgebeeld.

Alle lof voor deze Maria Stuart: leerzaam, spannend en vooral zeer muzikaal met indrukwekkende intermezzi vol klankrijkdom.

Tournee t/m 15/9. Inl.: 030-2723092 of www.aluin.nl