Le Pen stelt kandidatuur zeker

De leider van de extreemrechtse partij Front National, Jean-Marie Le Pen, heeft genoeg handtekeningen verzameld om deel te mogen nemen aan de Franse verkiezingen van volgende maand. Het is al de vijfde keer dat Le Pen een gooi doet naar het Franse presidentschap.

In Frankrijk moeten presidentskandidaten volgens de kieswet de steun van ten minste 500 van de 42.000 verkozen vertegenwoordigers hebben, voordat ze zich verkiesbaar kunnen stellen. Die regel is ingevoerd om de wildgroei aan kandidaten tegen te gaan.

Tot dusver hebben zeven kandidaten de vereiste handtekeningen verzameld om mee te mogen doen aan de verkiezingen. Volgens de peilingen staat Le Pen op de vierde plaats; na Nicolas Sarkozy, de kandidaat van de partij van president Chirac, de socialistische Ségolène Royal en François Bayrou van de kleine centrumpartij UDP. Maar Le Pen is een onvoorspelbare factor in de Franse politiek. De 78-jarige Le Pen staat bekend om zijn extremistische standpunten; hij is verschillende keren veroordeeld voor negationisme en het aanzetten tot racisme.

Bij de vorige Franse presidentsverkiezingen van vijf jaar geleden schokte Le Pen de natie door de tweede ronde te halen – ten koste van de socialistische kandidaat Lionel Jospin. Dat leidde ertoe dat Jacques Chirac toen 82 procent van de stemmen behaalde.

De laatste tijd probeert Le Pen gematigder over te komen. Zo heeft hij zijn visie op abortus versoepeld en is hij geen tegenstander meer van de euro. Zijn standpunten over immigratie zijn echter grotendeels ongewijzigd gebleven. Ook wil hij weer grensbewaking invoeren. (AP, Reuters)