Jarig Holland Festival met extra aanbod

Het Holland Festival viert dit jaar het 60-jarig bestaan met een extra uitvoerig aanbod. Het programma – met het thema ‘Oppression & Compassion’ – omvat meer dan honderd concerten en voorstellingen.

Dit heeft directeur Pierre Audi vanmorgen in Amsterdam bekend gemaakt. Het festival is erg breed, met dans, literatuur, beeldende kunsten, theater, film, opera en muziek. De beste plaatsen bij de opera Uit een dodenhuis kosten 145 euro. Een record. Voor alle voorstellingen is er een bodemprijs van 12 euro.

Audi, ook de artistiek directeur van de Nederlandse Opera, programmeert veel opera, deels grote internationale co-producties. Openingsvoorstelling is op 29 mei de opera Uit een dodenhuis (1930) van Janácek, gedirigeerd door Pierre Boulez en geregisseerd door Patrice Chéreau met decors van Richard Peduzzi. Audi regisseert zelf de opera Wagner Dream van Jonathan Harvey. De door prins Claus bedachte ‘Sahel-opera’ Bintou-Were, die vorige maand in Mali in première ging, komt ook naar Nederland. Doctor Atomic heet de nieuwe opera van John Adams en Peter Sellars, over de uitvinding van de atoombom.

Om de stevige band tussen festival en de Nederlands hedendaagse muziek te vieren gaf Audi opdracht aan zes componisten om een stuk van tien minuten te componeren. In het concert 6X10 komt werk voorbij van Louis Andriessen, Reza Namavar, Robert Zuidam, Guus Janssen, Bart de Vrees en Martijn Padding. Naast de openingsopera dirigeert Boulez ook het Mahler Chamber Orchestra. Verder wordt zijn bijna vijftig jaar oude Pli selon pli uitgevoerd. Het Concertgebouworkest begeleidt de beroemde jazzsaxofonist Wayne Shorter. Componist John Adams stelde een programma samen met swing uit de jaren dertig.

Op toneelgebied keren ook oude bekenden terug: de New-Yorkse Wooster Group brengt Hamlet; het Wiener Burgtheater speelt Jellineks Babel; en Toneelgroep Amsterdam brengt drie Romeinse tragedies van Shakespeare: Corolianus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra. De Arabische Atlas Group brengt een documentaire-voorstelling over de vuile kant van de ‘War on Terror’.

Dans is er van het Nederlands Dans Theater, met een Lightfoot/Leon-programma, en Het Nationale Ballet, met een programma rond de Amerikaanse choreografen Forsythe, Morris en Fonte. Nigel Jamiesons brengt een ballet over Guantanamo Bay.