Isabelle Huppert

Isabelle Huppert Het Filmhuis Den Haag organiseert ter gelegenheid van zijn grote verbouwing een glorieus retrospectief rond de Franse actrice Isabelle Huppert. Van haar grote doorbraak in 1977, in Claude Goretta’s La dentellière tot aan haar meest recente Nue propriété (Joachim Lafosse) die volgende maand tijdens het retrospectief in première gaat. Van de bijna honderd rollen die ze speelde, krijgen we in dit programma de beste te zien. De verwende Emma in Madame Bovary, de roddeltante op het postkantoor in La cérémonie, de in frustraties stikkende pianolerares in La pianiste, de wanhopige moeder in Le temps du loup. In die zestien oude films zien we de frêle actrice van meisje vrouw worden, maar nooit echt oud. Het meisjesachtige blijft aan haar kleven, niet alleen door haar uiterlijk, maar vooral door haar aarzelen en zoeken. Altijd brengt Isabelle Huppert een kwetsbaarheid mee die haar personages extra lading geeft. De kijker is gedwongen zich om haar te bekommeren en zo krijgen al haar films, hoe oud ook, een onverminderde urgentie. Retrospectief Isabelle Huppert t/m 25 april in Den Haag, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. Isabelle Huppert in ‘Gabrielle’ De breekbare maar toch sterke verschijning van Isabelle Huppert, hier in de film Gabrielle (2005). scene uit de film Gabrielle FOTO: Filmmuseum Isabelle Hupert Filmmuseum

Het Filmhuis Den Haag organiseert ter gelegenheid van zijn grote verbouwing een glorieus retrospectief rond de Franse actrice Isabelle Huppert. Van haar grote doorbraak in 1977, in Claude Goretta’s La dentellière tot aan haar meest recente Nue propriété (Joachim Lafosse) die volgende maand tijdens het retrospectief in première gaat. Van de bijna honderd rollen die ze speelde, krijgen we in dit programma de beste te zien. De verwende Emma in Madame Bovary, de roddeltante op het postkantoor in La cérémonie, de in frustraties stikkende pianolerares in La pianiste, de wanhopige moeder in Le temps du loup.

In die zestien oude films zien we de frêle actrice van meisje vrouw worden, maar nooit echt oud. Het meisjesachtige blijft aan haar kleven, niet alleen door haar uiterlijk, maar vooral door haar aarzelen en zoeken. Altijd brengt Isabelle Huppert een kwetsbaarheid mee die haar personages extra lading geeft. De kijker is gedwongen zich om haar te bekommeren en zo krijgen al haar films, hoe oud ook, een onverminderde urgentie.

Retrospectief Isabelle Huppert t/m 25 april in Den Haag, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht.