Internet Voorkeur

Gezinsdrama's. Een groot gedeelte van medialand koos er dinsdag voor uitgebreid over het gezinsdrama in Haarlem te berichten. Maken zich de media hierdoor mede schuldig aan een golf van familiemoorden vroeg nrc next zich af. Wat te doen? Gebeurtenissen doodzwijgen? Mensen hebben er immers toch al over gehoord en zijn wellicht op zoek naar meer achtergrondinformatie. De krant Gazet van Antwerpen kiest ervoor om wel over familiaire wreedheden te berichten maar dan op een sobere, wetenschappelijke manier in de vorm van een dossier. Op de site is geen enkele bloederige foto of schreeuwerig filmpje te vinden. In plaats hiervan laten de Belgische journalisten psychologen, psychiaters en hoogleraren aan het woord komen. Theoretische modellen, feiten en cijfers voeren de boventoon. In het dossier wordt eveneens geprobeerd een antwoord op de vraag te vinden of gezinsmoorden daadwerkelijk vaker voorkomen dan vroeger of dat er sprake is van een mediahype.

Meer informatie op www.gva.be/dossiers/-g/gezinsdrama's/recent.asp.

Discussier mee over de rol van de media met betrekking tot gezinsdrama's op www.nrc.nl/discussie.