Indonesische nevelpanter apart

Indonesische nevelpanter apart Rotterdam, 15 maart. De kattenfamilie is met één soort uitgebreid naar 38. De nevelpanters in de bossen van Sumatra en Borneo vormen een aparte soort (Neofelis diardi gedoopt) die zich onderscheidt van de nevelpanters van het vasteland van Zuidoost-Azië (N. nebulosa). Dat blijkt uit DNA-onderzoek, waarin bijna veertig verschillen tussen de soorten werden gevonden. Ook de vachttekening verschilt. Beide soorten moeten 1,4 miljoen jaar geleden uit elkaar zijn gegaan. Door vernietiging van leefgebied en jacht (voor traditionele Chinese medicijnen) is de nevelpanter ernstig bedreigd. Het Wereldnatuurfonds riep vandaag op tot extra beschermingsmaatregelen voor de nieuwe nevelpanter. Foto AP A Bornean clouded leopard (Neofelis diardi) a new species, is pictured in Borneo in this undated picture, released March 14, 2007. Scientists have identified a leopard found on the South-East Asian islands of Borneo and Sumatra as a new species of great cat, the global nature protection body WWF reported on Thursday. World Wildlife Found said "DNA tests highlighted around 40 differences between the two species". TO ACCOMPANY STORY ENVIRONMENT-LEOPARD/ EDITORIAL USE ONLY - TO BE USED ONLY IN RELATION TO THE STORY ABOUT CLOUDED LEOPARD PICTURED IN BORNEO. NO ARCHIVE. NO SALES. EMBARGOED UNTIL 0001 GMT THURDAY MARCH 15 REUTERS/Handout/WWF-Canon/Alain Compost (SWITZERLAND) REUTERS