Hamas en Fatah eens over coalitiekabinet

De Palestijnse organisaties Hamas en Al-Fatah hebben overeenstemming bereikt over een coalitie die zij zaterdag aan het parlement presenteren, zo is vandaag bekendgemaakt. Tot de coalitie was vorige maand in Mekka besloten, maar de details moesten worden uitgewerkt.

Beide partijen hopen dat hun alliantie een eind zal maken aan de recente bloedige interne strijd en dat zij de Europese Unie ertoe zal brengen haar financiële embargo van de Palestijnse Autoriteit op te heffen. De VS en Israël hebben al gezegd dat daarvan geen sprake kan zijn tot de regering, die zoals het huidige Hamaskabinet zal worden geleid door premier Haniyeh, met zoveel woorden Israël erkent en geweld afzweert. Daarvan is geen sprake; het akkoord omvat een belofte vroegere akkoorden met Israël te „respecteren”.

Het laatste obstakel voor de coalitie was de benoeming van een minister van Binnenlandse Zaken, die de rivaliserende veiligheidsdiensten in zijn portefeuille heeft. Dat is volgens de komende minister van Informatie, Mustafa Barhouti, Hani Kawasmi geworden, een hoge functionaris van het ministerie die goede relaties met Hamas en Fatah onderhoudt maar van geen van beide lid is. Andere belangrijke benoemingen zijn die van de econoom Salam Fayyad als minister van Financiën en Ziad Abu Amr, een onafhankelijk parlementslid, als minister van Buitenlandse Zaken. (AP, Reuters)