H5N1-virus niet in Afrikaanse vogels

ROTTERDAM, 15 maart. Bij de eerste grootschalige zoektocht naar vogelgriep bij wilde vogels in Afrika is de agressieve H5N1-variant niet gevonden. Dat meldt een internationaal team van biologen in een artikel dat in april zal verschijnen in Emerging Infectious Diseases. De onderzoekers vonden wel verscheidene minder agressieve griepvarianten. De biologen onderzochten 4.553 gezonde watervogels, hetzij gevangen of geschoten, in de waterrijke natuurgebieden rond de Sahara. Omdat de griepvirussen ook in Europese trekvogels voorkwamen, benadrukken de auteurs dat die vogels de griepvirussen kunnen meenemen op hun lentetrek naar het noorden. De onderzoekers weten niet zeker of de resultaten betekenen dat er geheel geen H5N1 voorkomt in gezonde wilde vogels in Afrika. Medeauteur Ward Hagemeijer, van Wetlands International: ”Het aantal vogels dat we nu bemonsterd hebben is nog aan de lage kant.” Ook bij ongepubliceerd vervolgonderzoek, vorig en dit jaar, werd echter nog geen H5N1 gevonden.