Groot-Brittannie

Mediatheque Voor filmliefhebbers opent zich in Londen een nieuwe filmwereld. Het beroemde BFI filmtheater heropent na een facelift als de BFI Southbank. Onveranderd is de romantische plek aan de Thames, maar de bestaande drie bioscopen zijn nu aangevuld zoals met de spiksplinternieuwe Mediatheque. 300 films van het BFI archief, sommige 100 jaar oud, kunnen hier gratis worden bekeken. Sommige worden ook in het groot vertoond zoals die onder het onderwerp Essentially British vallen: wat betekent het om Brits te zijn? The Gallery is een showcase voor talent, Project Space heeft lezingen en workshops. Er is ook een filmwinkel met 2000 boeken en 1000 dvd’s. Het openingsprogramma vertoont onder meer Out of the Shadows met 50 filmklassiekers. Wat zou Engelse film zijn zonder Psycho of Citizen Kane.

Vanaf 15 maart, BFI Southbank, Waterloo, Londen SE1, 004420 7928 3232 & www.bfi.org.uk

The Science of SpyingSpionage was vroeger alleen iets voor de veiligheidsdiensten, maar met Big Brother, identiteitsfraude, het effect van de digitale revolutie op het privéleven en computer hacking is het nu ingeburgerd in het dagelijks leven. Deze gadgets tentoonstelling is eigenlijk voor kinderen maar hij is interessant genoeg voor volwassenen. Het is een interactieve tentoonstelling dus bezoekers krijgen hun eigen Spymaker Agent Card met uitdagingen zoals een leugendetectortest. De modernste spionnentechnologie zoals de Humble Keystroke Logger registreert alles wat er getypt wordt: een creditcard nummer, een wachtwoord.

T/m 2 sept, the Science of Spying, Science museum, Exhibition Road, South Kensington, SW7, 0044870 870 4868 & www.sciencemuseum.org.uk

En verder t/m 25 maart, The London Australian Film Festival 2007, The Barbican, 004420 7638 8891 & www.barbican.org.uk