Groei van omzet na aankoop Scapino

Winkelbedrijf Macintosh (Kwantum, Scapino, Manfield, Bel Company) heeft vorig jaar een omzet behaald van 984 miljoen euro, 20 procent meer dan in 2005. De nettowinst steeg 40 procent tot 46 miljoen euro.

Dat heeft de onderneming vanochtend gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers. De resultaatsverbeteringen kwamen vooral door hogere winstmarges en de overname van schoenwinkelketen Scapino begin vorig jaar. Scapino zorgde vorig jaar voor 177 miljoen euro extra omzet.

Bestuursvoorzitter Frans de Moor sprak over recordniveaus van omzet, winst en winstmarge. Het bedrijf heeft besloten het dividend over het afgelopen jaar te verhogen.

Macintosh gaat de komende jaren vooral uitbreiden met telecomwinkel Bel Company. Vorig jaar kwamen er in Nederland al 18 winkels bij en kwam de keten uit op 156 vestigingen. De komende jaren wil het bedrijf het netwerk verder uitbreiden met dertig winkels, waarvan tien dit jaar. Kwantum (meubels, binnenhuisinrichting) profiteerde van het aantrekken van de consumentenbestedingen. Ondanks de sluiting van twee Nederlandse en zes Waalse filialen boekte Macintosh een hoger resultaat bij Kwantum.

Achterblijvende resultaten had Macintosh in België en Frankrijk. Zo leed de Franse formule GP Décors verlies en heeft het concern overwogen dit onderdeel te verkopen. Na onderzoek is besloten GP Décors anders te positioneren en het aantal winkels uit te breiden, waardoor meer schaalgrootte ontstaat. Ook probeert het bedrijf Kwantum België rendabel te krijgen. In dit land richt het concern zich verder op verbetering van het rendement in de 56 filialen van Bel Company. Bijna 10 procent van de omzet van Macintosh komt uit het buitenland.

Macintosh denkt dat de groei van omzet en resultaat het gevolg is van de uitbreiding met 35 winkels dit jaar en van rendementsverbetering. De margeverbetering komt deels uit een forse verhoging van het aantal producten dat het bedrijf in het Verre Oosten inkoopt. Hiermee kan Macintosh Europese toeleveranciers onder druk zetten, aldus De Moor.