Galerieselectie

Hans Landsaat Veel mensen zullen de schilderijen van Hans Landsaat herkennen uit de intercity treinstellen, waar ze sinds 1987 de tussenwanden sierden. Landsaat schildert gestileerde landschappen, met penselen op papier of met dunne lagen verf op doek. Centraal in zijn werk staat de eeuwige kringloop van de natuur en de plaats van de mens daarin. Inspiratie voor zijn landschappen doet hij op tijdens reizen naar onder meer Australië, Mongolië en China, maar ook zijn buitenatelier in Zeeland biedt genoeg stof tot schilderen.

Schilderijen van Hans Landsaat t/m 17 april in Galerie Josine Bokhoven, Prinsengracht 154, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Sue Tompkins De Schotse kunstenaar Sue Tompkins maakt collages en sculpturen die ze opbouwt uit de pagina’s van modetijdschriften. Ook performances en muziekopnames behoren tot haar oeuvre. Tussen 1999 en 2002 was Tompkins zangeres in de rockband Life Without Buildings. Voor haar nieuwe tentoonstelling bedekte ze de wanden van Galerie Diana Stigter met krantenpapier.

Installatie van Sue Tompkins. T/m 7 april in Galerie Diana Stigter, Elandstraat 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

A Good World De ongepolijste, poëtische fotografie lijkt wel eens aan Nederland voorbij te gaan, constateert fotograaf Machiel Botman, gastcurator van de tentoonstelling A Good World in Noorderlicht Fotogalerie. Zeker, namen als Robert Frank en Daido Moriyama behoren ook hier tot de canon, maar wie kent het werk van Ingvild Arnesen, Arja Hyytiainen, Christien Jaspars, Dorothy Richardson, Jerome Sother of Alessandro Tattini? Botman selecteerde deze zes omdat ze de gave hebben met hun fotografie ook iets over zichzelf te zeggen. Ze kijken naar binnen. De titel is ontleend aan een uitspraak van Robert Frank, die in het voorwoord van Jerome Sothers nieuwe boek schrijft: „Is this a good world for him and us?”

Groepstentoonstelling A Good World. T/m 1 april in Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, Groningen. Wo t/m zo 12-18u.

Ann PetterssonBij landschapsfotografie denk je aan panoramische beelden, halverwege doorsneden door een kaarsrechte horizon. Maar de Zweedse kunstenaar Ann Pettersson maakt natuurfoto’s die vrijwel steevast een afwijkend, vierkant formaat hebben. Een horizon is haast nergens te ontdekken, omdat ze haar camera richt op details, zoals het bladerdak van een boom, of de rimpelingen in een plas water.

Foto’s van Ann Pettersson. T/m 7 april in Galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47, Haarlem. Wo t/m za 13-17u.

olaf martens Het werk van de Oost-Duitse fotograaf Olaf Martens gaat vaak over de tegenstelling tussen Oost en West. Hij ensceneert overdadig, barokke beelden vol schaars geklede dames. ‘Zo kijken jullie in het westen naar vrouwen’, lijkt hij met de beelden te willen zeggen. Maar ook de DDR kende een lange traditie van ‘Freikörperkultur’. Langs de kust was naaktrecreatie een geaccepteerd verschijnsel. Martens drijft de spot met schoonheidsidealen. Hij brengt het met grote precisie in beeld en stelt het dodelijk aan de kaak.

Foto’s van Olaf Martens. 17 maart t/m 15 april in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder Schilderijen van Jens Wolf t/m 14 april Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A’dam; installatie van Ryan Gander t/m 7 april Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, A’dam; polaroids Hellen van Meene t/m 31 maart Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, A’dam; schilderijen van Marly Hendricks t/m 28 maart Galerie Smits, Fokke Simonszstraat 29, A’dam; tekeningen Marijn Akkermans t/m 7 april Galerie Gabriel Rolt, Elandsgracht 34, A’dam; sculpturen & schilderijen Peer Veneman t/m 24 mrt Galerie Onrust, Planciusstraat 9a, A’dam; schilderijen Sven Kroner t/m 7 april Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A’dam; schilderijen Flore de Koning t/m 25 maart Galerie Lutz, Oude Delft 195, Delft; foto’s Colette den Herder t/m 30 maart LAKgalerie, Cleveringaplaats 1, Leiden; foto’s Hans Wilschut t/m 25 maart MKgalerie, Witte de Withstraat 53, R’dam.