Frankrijk

René Lalique De Franse edelsmid en glaskunstenaar René Jules Lalique (1860-1945) was een van de belangrijkste juwelenontwerpers van de Art Nouveau en de Art Déco. Sarah Bernhardt en Calouste Gulbenkian hoorden tot zijn belangrijkste opdrachtgevers. Flora, fauna en de vrouwelijke vormen zijn de grote inspiratiebronnen van de Art Nouveau. Lalique maakte sieraden die zijn gebaseerd op pauwen, libellen en slangen en werd beïnvloed door het japonisme en het middeleeuwse bestiarium. „De uitvinder van het moderne juweel”, zoals Emile Gallé hem lovend noemde, gebruikte materialen die tot op dat moment ongebruikelijk waren in de haute joaillerie, zoals glas, email, leer, hoorn en schelpen.

René Lalique créateur d’exception 1890-1912 t/m 29 jul in het Musée du Luxembourg, ma en vrij 10u30-22u, di, wo, do, za 10u30-19u, zo 9-19u, Parijs, 0033-145441290, www.museeduluxembourg.fr

Humor/muziek Het komische en poëtische spektakel Comic Symphonic ontstond door de onwaarschijnlijke ontmoeting tussen de populaire humorist Marc Jolivet en de directeur van het Orchestre symphonique van Lyon, Philippe Fournier. Twee bezetenen van ogenschijnlijk verschillende werelden. Toch smelten de politieke en ecologische sketches van de humorist en de composities van Beethoven, Hayden en Mozart op een geslaagde en originele manier samen. Wanneer dirigent Fournier het publiek aan het schaterlachen brengt en humorist Jolivet erin slaagt de veertig musici van het Orkest van Lyon te dirigeren, is het duidelijk dat de fusie werkt.

Comic Symphonic, Théâtre Comédia, 4, bd Strasbourg, Parijs, 0033-142382222, www.theatrecomedia.com

En verder Afghanistan, les trésors retrouvés-les collections du Musée national de Kaboul t/m 30 apr Musée Guimet.