EU helpt niet bij cellulitis

Bijna een vechtpartij in de klas vanwege een discussie over de EU? Zoveel betrokkenheid van jongeren bij ‘Europa’ is mogelijk, zegt Rogier Elshout. „Als je het maar goed aanpakt.” De 22-jarige Elshout is jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken namens de Nationale Jeugdraad. Gisteren maakte de raad bekend welke vijf jonge vrouwen en mannen samen met Elshout de Nederlandse afvaardiging vormen naar een EU-jongerentop in Rome. Daar stellen tweehonderd jongeren uit Europa van 23 tot 26 maart adviezen op aan regeringsleiders, ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de EU. De Nederlanders baseren hun advies op de resultaten van een columnwedstrijd en een internetenquête.

Hebben jongeren überhaupt een mening over de Europese Unie?

„Veruit de meesten wel ja. Dat de Unie bestaat en grensoverschrijdende problemen als klimaatverandering aanpakt is voor jongeren zo logisch dat daarover niet eens discussie bestaat. Die ontstaat pas als je ze bijvoorbeeld vraagt waar de EU zich wel en niet mee moet bemoeien. Moet Europa zich bijvoorbeeld bezighouden met onderwijs? Je ziet dan dat ze vaak een genuanceerd standpunt innemen. Al wordt het soms echt spannend. Ik heb tijdens gastcolleges die ik geef op middelbare scholen wel eens bijna een vechtpartij gehad.”

Deden ook eurosceptische jongeren mee aan de wedstrijd en de enquête ?

„Een aantal wel. Maar dit soort initiatieven trekken toch vooral mensen die positief zijn. Er zijn ook maar weinig jongeren echt tégen de EU, maar sommigen zijn wel bezorgd dat Europa bijvoorbeeld de coffeeshops wil verbieden. Maar ook bij de eurofielen zie je dat ze de taken van de EU willen afbakenen, al is het alleen maar omdat ze zo meer draagvlak voor Europese samenwerking willen creëren. We merkten trouwens wel dat jongeren erg weinig weten van de EU. Politici raaskallen maar wat, de leraar weet ook niet wat hij moet vertellen en de foldertjes van de Europese Commissie zijn echt verschrikkelijk. Dat is een soort Europese tel sell. Daarin wordt bijna verteld dat door Europa je cellulitis vermindert. Daar trappen jongeren dus niet in.”

Waarom Harry van Bommel van de SP in de jury van de columnwedstrijd?

„Omdat hij bij de grondwetcampagne de belangrijkste stem in het nee-kamp was. En we wilden tonen dat we geen pro-Europa-club zijn, maar openstaan voor alle meningen.”

Columns en enquête via: www.jeugdraad.nl

    • Wilmer Heck